Ο ίδιος ο Κοτζιάς γράφει τη Συμφωνία για τα Σκόπια

Ο ίδιος ο Κοτζιάς γράφει τη Συμφωνία για τα Σκόπια

Κληρώνει το όνομα «Gorna Makedonija» (αμετάφραστο)


Κινήσεις τακτικής
στο Σκοπιανό, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να αναζητεί συμβιβαστική λύση (με τη χρήση του όρου «Μακεδονία»), παρά τα μαζικά συλλαλητήρια και τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την αντίθεση της κοινής γνώμης σε σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Ωστόσο, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν τριβές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, φαίνεται πως προχωράει τουλάχιστον για την ώρα η διαδικασία σύνταξης του σχεδίου συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.


 Βέτο ΕΕ: Όχι σε ένταξη αν δεν λυθεί το όνομα


Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες είναι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που συγγράφει το σχέδιο συμφωνίας σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα στελέχη της Διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων. Στη συγγραφή του σχεδίου συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμπλέκονται οι υπεύθυνοι και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΞ (Χάρης Παμπούκης, Χρήστος Ροζάκης κ.ά.), ενώ ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε μονάχα δύο ερωτήματα νομικής φύσης προς την Επιστημονική Επιτροπή, ζητώντας τη γνωμοδότηση και την άποψή της με επιχειρήματα νομικής φύσης.

Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα φιλοδοξεί μέσα στον Φεβρουάριο να έχει καταθέσει στον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ το σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου θα επιχειρηθεί η διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κ. Κοτζιάς να είναι ο πρώτος έλληνας αξιωματούχος που θα προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, μετά τη μετονομασία του από «Μέγας Αλέξανδρος», αφού όμως πρώτα έχει προηγηθεί η δημοσίευση της αλλαγής ονόματος -όπως και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου- στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η ελληνική πλευρά χαιρέτισε την απόφαση της σκοπιανής κυβέρνησης για αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου. Στο όλο κλίμα προστέθηκε και η δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, χωρίς όμως για την ώρα να ικανοποιεί και την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omnes.

Οι δύο πλευρές, χωρίς να έχουν ακόμα λύσει το θέμα του erga omnes, φαίνεται να προσεγγίζουν θετικά την ονομασία «Republika Gorna Makedonija». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, φαίνεται πως η πλευρά των Σκοπίων εμφανίζεται θετική στην ελληνική επιθυμία να είναι το όνομα ενιαίο («Gorna Makedonija»), στη σλαβική μορφή και αμετάφραστο. Ακόμη, σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα, αυτό της γλώσσας, φαίνεται να υπάρχει μια επαναπροσέγγιση (λόγω και των εθνοτικών θεμάτων στα Σκόπια) και συζητείται η πιθανότητα καταγραφής δύο γλωσσών, της σλαβικής και της αλβανικής.


 Αρνείται ο Ζάεφ να μπει στο Σύνταγμα η νέα ονομασία


Προβληματισμό ωστόσο δημιουργεί η επισήμανση του κ. Ζάεφ ότι δεν θα αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, αλλά έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν να πρόκειται για έναν εσωτερικό ελιγμό του κ. Ζάεφ για να κρατήσει το εσωτερικό ακροατήριό του και να μην ανοίξει όλα τα θέματα ταυτόχρονα. Όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, αυτό το θέμα είναι πολύ λεπτό και θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά για να μπορέσει, έστω μέσα από ένα πλέγμα διεθνών εγγυήσεων, να προχωρήσει όσο πιο συναινετικά μπορεί σε αλλαγές στο Σύνταγμα.

Πάντως, όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες ακόμα και κύκλοι από την αντιπολίτευση, φαίνεται ότι μπορεί να αποφευχθεί μια προσπάθεια «σαλαμοποίησης» της όποιας συμφωνίας, που ενυπάρχει στις προτάσεις Νίμιτς και φαίνεται να επιδιώκεται και από ορισμένους κύκλους. Οι ίδιοι τόνιζαν πως σημαντικό όπλο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι όσα διαμήνυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επεσήμανε πως καμιά χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να έχει λύσει πριν διμερείς διαφορές. Μάλιστα η αναφορά αυτή φωτογράφιζε ουσιαστικά τα Σκόπια. Όπως μάλιστα τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, «τώρα υπάρχουν όπλα που πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως για να αποτραπεί η σαλαμοποίηση και να υπάρξει ένας έντιμος για την Ελλάδα συμβιβασμός».


Σχολιάστε εδώ