«Άνω Μακεδονία» με «Μακεδόνες» και χωρίς αλλαγή Συντάγματος

«Άνω Μακεδονία» με «Μακεδόνες» και χωρίς αλλαγή Συντάγματος

Του Σταύρου Λυγερού


Το σχέδιο του Συμφώνου που ο Κοτζιάς θα μεταφέρει συμβολικά στον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του με ειδική πτήση είναι έτοιμο. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο –ας σημειωθεί– διαχειρίζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια η τουρκική εταιρεία TAV. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στις 15-16 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να αρχίσει η διαπραγμάτευση με βάση το ελληνικό σχέδιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο δυτικός παράγοντας ασκεί παρασκηνιακά έντονες πιέσεις και προς τις δύο πλευρές με σκοπό να συμφωνήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Αποτέλεσμα και αυτών των πιέσεων είναι ότι έχει επέλθει σύγκλιση όσον αφορά το όνομα. Αν και δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία, το “Άνω Μακεδονία”, στη σλαβική εκδοχή του (Γκορναμακεντόνιγια), θεωρείται φαβορί. Η δήλωση Ζάεφ ότι αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αντανακλά ακριβώς τη σύγκλιση σ’ αυτό το όνομα.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι το εύρος της χρήσης του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα Σκόπια είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν το όνομα αυτό για όλες τις διεθνείς χρήσεις κι όχι μόνο για τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν ότι αυτό θα είναι το όνομα που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών της FYROM. Η διαφωνία που παραμένει στο τραπέζι είναι η ελληνική θέση –έτσι όπως επανειλημμένως έχει εκφρασθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό– για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ζάεφ αναφέρθηκε στην ελληνική απαίτηση και την απέρριψε. Έχει, μάλιστα, διαμηνύσει και στην Αθήνα και στις δυτικές κυβερνήσεις ότι δεν διαθέτει την ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προβεί σε αλλαγή του Συντάγματος. Έχει διαμηνύσει πως ακόμα και εάν ο ίδιος το πρότεινε, μία τέτοια συμφωνία δεν θα περνούσε από το δημοψήφισμα, για τη διεξαγωγή του οποίου έχει δεσμευθεί.

Η αμφισημία του erga omnes

Σύμφωνα με πληροφορίες και από την Αθήνα και από τα Σκόπια, για να γεφυρωθεί το χάσμα, οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στην εξής φόρμουλα: στο Σύμφωνο θα αναφέρεται με κάποια διατύπωση που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πως η νέα ονομασία θα είναι για όλες τις χρήσεις. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως θα ερμηνεύσει η κάθε πλευρά το erga omnes. Η μεν Ελλάδα να το ερμηνεύει και για εσωτερική χρήση, η δε FYROM μόνο για διεθνή χρήση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο: slpress.gr


Σχολιάστε εδώ