Την ώρα που είναι ανοιχτά τα εθνικά θέματα και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια

Συνθήκες άγριας και ανεξέλεγκτης πόλωσης διαμορφώνονται στη χώρα καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση -με φόντο την υπόθεση της Novartis- επιδίδονται σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Κι αυτό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με ανοιχτά τα εθνικά θέματα (Σκόπια, Αλβανία) και την Τουρκία να ανεβάζει την ένταση των προκλήσεων στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα διανύουμε τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από τα Μνημόνια. Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της Novartis και τις μαρτυρίες για χρηματισμό κορυφαίων πολιτικών που κατείχαν ή κατέχουν ακόμη και σήμερα σημαντικά πολιτικά αξιώματα πυροδότησαν το κλίμα υψηλής έντασης που προϋπήρχε λόγω του ζητήματος των Σκοπίων.


 Καταγγελίες, βαρύτατες κατηγορίες, απειλές και υπαινιγμοί κάνουν την κατάσταση εκρηκτική και απρόβλεπτες τις εξελίξεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δρομολογηθούν.


Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο απόστημα με τις μίζες που φέρεται να μοίρασε στη χώρα μας ο φαρμακευτικός κολοσσός, υπογραμμίζει δε ότι υπάρχουν αδιάσειστα και μη αμφισβητούμενα στοιχεία για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.


Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι για ποιον λόγο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ανοίξουν το θέμα της Novartis (τα στοιχεία βρίσκονταν στη διάθεσή τους εδώ και αρκετούς μήνες).

Σε μια στιγμή που, λογικά, θα έπρεπε να επιζητεί τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα των Σκοπίων. Είναι διότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να έχουν αυτήν τη συναίνεση; Ή διότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να επιλύσει το πρόβλημα χωρίς τη στήριξη άλλων κομμάτων, προκειμένου να πιστωθεί ο ίδιος και μόνον αυτός τα πολιτικά οφέλη;

Το σενάριο του αντιπερισπασμού προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Κι αυτό διότι η υπόθεση της Novartis δεν πρόκειται να λειτουργήσει σαν φωτοβολίδα. Από τη στιγμή που άνοιξε, θα αργήσει πολύ να κλείσει και μέχρι τότε ποιος ξέρει τι μπορεί να έρθει στο φως της δημοσιότητας. Από την άλλη, στην περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ισχυρά τέτοια που να στοιχειοθετούν την «ενοχή» των «κατηγορουμένων» η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ενδεχόμενο να έχει κινηθεί από μόνη της η δικαιοσύνη, εν αγνοία της κυβέρνησης, αποκλείεται χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Προς το παρόν, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής βρίσκονται στριμωγμένοι στα σχοινιά καθώς η σκοτεινή αυτή υπόθεση ακουμπά κορυφαία στελέχη τους. Τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο και τον αντιπρόεδρο Άδ. Γεωργιάδη από τη μία και από την άλλη τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Ανδρ. Λοβέρδο.

Μέσα στο κλίμα γενικευμένης αναταραχής που επικρατεί ιδίως στο εσωτερικό της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε αποδέκτης ρηξικέλευθων προτάσεων για αποπομπή με συνοπτικές διαδικασίες των κ. κ. Σαμαρά, Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη, «να απαλλαγεί μια και καλή», όπως χαρακτηριστικά του επισήμαναν. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα λειτουργούσε σαν νάρκη στα θεμέλια της παράταξης, θα πυροδοτούσε μια άγρια σύγκρουση, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στη ρήξη και στη διάσπαση.


 Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ μετά και από την διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου είναι  οριακή… Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, είχε ζητήσει με σκληρή ανάρτησή του στο facebook την καθαίρεση του «σεξιστή δοτού αντιπροέδρου»…


Όπως και να ‘χει, η θέση των κ. Σαμαρά, Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη είναι εξαιρετικά δυσχερής καθώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες τους κατονομάζουν ως αποδέκτες χρηματικών ποσών από τη φαρμακευτική εταιρεία.

Ειδικά για τον κ. Σαμαρά η εμπλοκή του ονόματός του ήταν ένα σοκ για τον ίδιο καθώς ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που κατά την άποψή του δικαίωσε τη στάση που τήρησε τα τελευταία 25 χρόνια.

Είναι δε κοινό μυστικό ότι ήλπιζε πως με όχημα το Σκοπιανό θα μπορούσε να επιστρέψει σε κεντρικούς ρόλους στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενδεχομένως και στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι καλύτερα τα πράγματα για τον κ. Αβραμόπουλο καθώς η εμπλοκή του ονόματός του δεν θα ήχησε ευχάριστα στα αφτιά των αξιωματούχων των Βρυξελλών αλλά και των κυβερνήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι άλλωστε ελάσσονος σημασίας το γεγονός ένας εκ των Επιτρόπων να εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματισμού από φαρμακευτική εταιρεία.

Είναι πρόωρο να πει κανείς αν το γεγονός αυτό θα του στοιχίσει τη θέση του επιτρόπου, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες προκύψουν νέα, περισσότερο επιβαρυντικά στοιχεία για την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα υπουργού Υγείας.

Αντίστοιχα δύσκολη είναι και η θέση των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου. Και μπορεί οι περισσότεροι από τους παραπάνω να ωρύονται και να καταγγέλλουν «σκευωρία», να απειλούν με μηνύσεις και αγωγές πρωθυπουργό, υπουργούς και δικαστικούς, το βέβαιο όμως είναι ότι για τους επόμενους μήνες θα βρίσκο­νται σε μια διαρκή απολογία. Θα αναγκάζονται να διαψεύδουν τα όποια νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και μπορεί η Προανακριτική που θα συσταθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης (θα υπερψηφίσουν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής) να καταλήξει στη διαπίστωση ότι τα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί, θα μείνει όμως ενεργό αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), το οποίο είναι διαρκές και δεν παραγράφεται.

Διαδικαστικά, ο φάκελος της υ­πόθεσης θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασίες. Θα επιδιώξει το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων ενώ θα αναζητήσει και άλλους που ενδεχομένως βρίσκονται σε κάποια τράπεζα του εξωτερικού ή σε κάποιον από τους φορολογικούς παραδείσους.

Η πόλωση που έχει ενσκήψει τις τελευταίες εβδομάδες στο πολιτικό σκηνικό και κατ’ επέκταση στη χώρα προβληματίζει έντονα τις Βρυξέλλες και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κι αυτό διότι το κλίμα έντασης, εκτός του ότι εγκυμονεί κινδύνους πολιτικής αστάθειας ή και αποσταθεροποίησης, επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους υποψήφιους επενδυτές.

Ανησυχούν μήπως η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέβει και στην κοινωνία, με κίνδυνο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου. Επιπλέον, η σύγκρουση σε τόσο υψηλούς τόνους μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων και την τήρηση των δεσμεύσεων που η χώρα μας έχει αναλάβει έναντι των «θεσμών». Μια παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή μόνο προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει.

«Πάμε για πολιτικό αιματοκύλισμα»…

Έμπειροι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι τονίζουν ότι «πάμε πλέον για ακραία αντιπαράθεση, πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα». Τα πράγματα, όπως τονίζουν, οδηγούνται στα άκρα καθώς το θέμα της Novartis θα σέρνεται για πολύ καιρό στο πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία:

«Πάμε για πολιτικό αιματοκύλισμα, όλοι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με όλους, με φόντο μια κοινωνία γονατισμένη από τα μέτρα, τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία». Προσθέτουν δε πως η υπόθεση Novartis είναι πλήγμα για το παλιό πολιτικό σύστημα ακόμα και τίποτα να μην αποδειχθεί για τα πολιτικά πρόσωπα.

«Όμως», όπως έλεγαν, η «επίθεση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει λογικά αναπάντητη, στην πρώτη ευκαιρία η άλλη πλευρά θα επιχειρήσει ένα εξίσου συντριπτικό χτύπημα και θα πάμε σε εκλογές κάτω από ένα εκρηκτικό και δηλητηριασμένο πολιτικό κλίμα».


Σχολιάστε εδώ