Προς Ματθαίον Νίμιτς επιστολή

Του
ΑΘ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Καθ. Πανεπιστημίου,
Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού


-Του 1904, περί των ιστορικών ριζών του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών

Εντιμότατε, ερμηνεύσατε σε σκοπιανό κανάλι τη φυλετική διαχρονία των εκεί Σλάβων. Διαμορφώθηκε, είπατε, από το 1992 και εντεύθεν, διά της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο (1944-1991), του κράτους της Σερβίας (1913-1944), και πρόρριζα στην Οθωμανοκρατία (1870-1944). Στην τελευταία ανιχνεύεται, όντως, το φυλετικό DNA τους. Αυτοαποκαλούνταν οι πρόγονοί των υπερήφανοι Βούλγαροι.

Επί Σερβίας Μπουγκαράσοι (δηλαδή Βουλγαράδες). Επί Τίτο «Γιουγκοσλάβοι Μακεδόνες». Σήμερα «Μακεδόνες» του Κρούμου και του Σαμουήλ αλλά και των ελλήνων Μακεδόνων Φιλίππου και Μ. Αλεξάνδρου. Εθνοφυλετική σύγχυση γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων. Σκοπιανοί και Βούλγαροι συγγενείς φυλετικά και γλωσσικά όσο οι Έλληνες Ελλάδος και Κύπρου. Έτσι υπέγραψαν τόσο καλά το πρόσφατο σύμφωνο φιλίας.

Το κρίσιμο ερώτημα, εντιμότατε, είναι: Ποιοι και τι ήσαν αυτοί στην Οθωμανοκρατία, με συνδρομή της «Αγίας» Ρωσίας και την ανοχή της τότε Ευρώπης; Η ανέκδοτη επιστολή των δημογερόντων Έδεσσας στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης (25 Σεπτεμβρίου 1904, αριθμ. πρωτ. 926 στο Αρχείο Μητροπόλεως) τα λέει όλα. Υπόψη σας, για ψηλάφηση των φυλετικών ριζών, διά του Συντάγματος και σχολικών βιβλίων, του σημερινού αλυτρωτισμού, εις νόθευση της ελληνικότητας της αρχαίας και σημερινής ελληνικής Μακεδονίας. Ανάγουν τις ιστορικές «ηρωικές» ρίζες τους στα γεγονότα που περιγράφει αυθεντικά η επιστολή: «Παναγιώτατε Δέσποτα.

Από τριών και πλέον ετών, η πόλις ημών και σύμπασα σχεδόν η εκκλησιαστική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Βυθενών ευρίσκονται εν όλως εκρύθμω καταστάσει, διότι εξέλιπε πλέον η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας και της τιμής εις επίμετρον δε και η ελευθερία της θελήσεως, καθ’ όσον βάρβαροι και κακοήθεις τινές, υπό το όνομα του αντάρτου και ελευθερωτού, δήθεν περιεχόμενοι κατά στίφη την όλην επαρχίαν, εξαναγκάζουσι διά πυρός και σιδήρου τους πάντας και ιδία τους χωρικούς, μηδ’ αυτών των ιερέων και διδασκάλων εξαιρουμένων, να υπογράφωσι τας υπ’ αυτών συντασσομένας αιτήσεις προς τας επιτοπίους Αρχάς και αναφοράς προς τον Έξαρχον των Βουλγάρων, δηλούντας δι’ αυτών ότι προσχωρούσι τη Εξαρχία και αποχωρίζωνται της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, εις ην ανέκαθεν υπήγοντο.

Τα κακοποιά ταύτα στοιχεία, μη αρκούμενα εις τούτο μόνον, προβαίνουσιν ασυστόλως και εις την απέλασιν βία από των χωρίων των Ορθοδόξων ιερέων και διδασκάλων και το μέγιστον δολοφονούσι τους ανθισταμένους εις τούτο, προ πάντων δε τους ιερείς, τους διδασκάλους και τους προκρίτους. Εκ της εκρύθμου ταύτης καταστάσεως, ην εδημιούργησαν οι Βούλγαροι, υφίστανται τα πάνδεινα και αι πόλεις Βοδενά, Γενιτσά, Γευγελή και Γουμέντζα, ως αναγκαζομένων των κατοίκων εν πλήρει μεσημβρία να φυλάττωσιν εαυτούς από πάσης επιβολής των δολοφόνων και μη δυναμένων να μεταβαίνωσιν εις τα κτήματά των. Τα δε χωρία πάντα σχεδόν ευρίσκονται εις την διάθεσιν και την κυριαρχία των κακούργων Κομιτατζήδων. Επετάθη δ’ έτι μάλλον το έκρυφθμων της καταστάσεως, αφ’ ης ημέρας επεσκέφθησαν ταύτην οι ομόδοξοι Ρώσοι, οι εντεταλμένοι να επαναφέρουσι την τάξιν εν τη χώρα ταύτη.

Επειδή, λοιπόν, Παναγιώτατε, ο βίος πάντων ημών των ειρηνικών και φιλησύχων κατοίκων διατρέχει τον έσχατον κίνδυνον, διότι, ως φαίνεται, το πρόγραμμα των βουλγαρικών στυφών κατά το έτος τούτο είναι να εξοντώσωσι τους μη υποτασσομένους εις τας θελήσεις αυτών Ορθοδόξους Χριστιανούς της επαρχίας ταύτης, αφού καθ’ εκάστην ανηλεώς και αφειδείς υπ’ αυτών ως πρόβατα σφάζονται, διαμαρτυρόμεθα εντόνως… κατά των κακούργων πράξεων των Βουλγάρων, των επιζητούντων να πληθύνωσι την μάνδραν της Σχισματικής Εξαρχίας, ως και κατά της αδίκου ανοχής της πεπολιτισμένης και Χριστιανικής Ευρώπης, της επιτρεπούσης, υπό τα όμματα των εαυτής πρακτόρων, να διαπράττωνται κατά των Ορθοδόξων Ελλήνων κακουργίαι υπό των Βουλγάρων. Καθικετεύομεν την υμετέραν Παναγιότητα, όπως γνωρίση οις δει και οίδεν Αύτη τον έσχατον κίνδυνον, ον διατρέχομεν.

Οι Δημογέροντες Χρήστος Πέγκας, Α. Βανδάρης, Ευάγγελος Μίντσης, Γρ. Τσίτσης, Βασίλειος Δόδος».
Συμπέρασμα: Αλυτρωτισμός απόβλητος, πρόρριζα. Σύνορα διεθνώς ασφαλή τα σημερινά. Ονομασία κράτους ρεαλιστική προς το «Novomakedonija» ή «Μακεδονική Δημοκρατία Βαρδάρη». Διεθνείς εγγυήσεις και συνταγματικές διευκρινίσεις. Ονομασία Ορθοδόξου Εκκλησίας η σημερινή κανονική «Αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Μητρόπολης Σκοπίων». Βλέπε συναφώς άρθρα μας στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (31-12-2017, 14 και 21 Ιανουαρίου 2018).


Σχολιάστε εδώ