Ευτυχώς που υπάρχουν οι ξένοι και  μαθαίνουμε τι γίνεται στη χώρα μας

Ευτυχώς που υπάρχουν οι ξένοι και μαθαίνουμε τι γίνεται στη χώρα μας

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Μαρσέλ Φράτσερ σε συνέντευξή του. Τα χρήματα που δόθηκαν το 2010 στην Ελλάδα ήταν για να απο­πληρώσει τα δάνεια που είχαν χορηγήσει γαλλικές και γερμανικές τράπεζες στη χώρα μας, που ήταν τα μεγαλύτερα που είχαν δοθεί. Τότε υπήρξε ο φόβος ότι, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στην Αμερική, θα μπορούσε να προκληθεί συστημική κρίση στην Ευρώπη και αποφάσισαν να δώσουν δάνεια στην Ελλάδα για να τα επιστρέψει στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.


 Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τη σωτηρία των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών, που απειλούνταν με κατάρρευση


Και όπως είπε ο Μαρσέλ Φράτσερ, οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και οι γερμανικές αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε να είχαν πληρώσει αυτές. Έτσι, «περισσότερο από το μισό των δανείων που έρ­ρευσαν από την Ευρώπη στην Ελλάδα επέστρεψε πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, όχι δηλαδή στην Ελλάδα. Δηλαδή, εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τρα­πεζών, μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει».

Συμπέρασμα: Το 2010 θα μπορούσαμε να μη δεχθούμε τα δάνεια που μας έδωσαν οι ξένοι για να πληρώσουμε δάνεια που μας είχαν δώσει γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, τα οποία μάλιστα δεν έληγαν τότε. Σώσαμε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και βουλιάξαμε εμείς… Τότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να απαιτήσει ένα μεγάλο «κού­ρεμα» των δανείων, απειλώντας ότι δεν παίρνουμε τα δάνεια που… απλόχερα μας έδιναν.


Σχολιάστε εδώ