Απόλυτη στήριξη του επενδυτικού σχεδίου της Cosco για το Λιμάνι

Απόλυτη στήριξη του επενδυτικού σχεδίου της Cosco για το Λιμάνι

Αποδεκτό μετά… λαμπάδων έγινε από το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 31/01/2018 το master plan του ΟΛΠ για το Λιμάνι, ενώ τόσο από τον δήμαρχο όσο και από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αλλά και του ανεξάρτητου Σ. Βουράκη τονίστηκε ότι ανοίγει νέους ορίζοντες για την πόλη, η οποία το μόνο που έχει να κάνει είναι να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη αυτή ευκαιρία.

Εντύπωση προκάλεσε στους συμβούλους αλλά και εκνευρισμό στον δήμαρχο η στάση των τριών εκ των τεσσάρων συμβούλων της παράταξης «Λιμάνι της Αγωνίας – Η πόλη μας», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επένδυση, ζήτησαν από τον δήμαρχο να θέσει όρους και να απαιτήσει διάφορα πράγματα. Η απάντησή του ήταν ότι πρόκειται για μια επένδυση που δεν έχει ξαναγίνει στην πόλη, αφού ο προϋπολογισμός της ξεπερνάει τα 600 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ενός λιμανιού-προτύπου για την Ευρώπη, που θα είναι εφάμιλλο εκείνου της Μασσαλίας, της Φλώριδας και άλλων, που καταγράφονται ως τα καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με τα σχέδια και τις μακέτες που έχει προσκομίσει η Cosco.

Η Μ. Σταθάκη από το «Λιμάνι της Αγωνίας» ανέφερε ότι το σχέδιο της Cosco δεν της αρέσει και θα έπρεπε όλοι οι φορείς του Πειραιά, με επικεφαλής τον δήμαρχο, να κάνουν ένα μέτωπο απέναντί της, όχι κατ’ ανάγκην αρνητικό αλλά σίγουρα διεκδικητικό. Όπως είπε, έπρεπε να γίνει μια πλατιά διαβούλευση, στην οποία θα μετείχαν και οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι μια απλή παρουσίαση.

Ο Γ. Μώραλης, απαντώντας, είπε ότι με βάση τη συμφωνία πώλησης του λιμανιού η Cosco δεν είναι υποχρεωμένη να διαβουλευθεί με κανέναν. Υποχρεούται μόνο να καταθέσει τα σχέδιά της στο υπουργείο Ναυτιλίας για να πάρει τις απαιτούμενες άδειες (πολεοδομικές, περιβαλλοντικές κ.λπ.). «Αν πάρει την έγκριση, θα κάνει ό,τι θέλει και δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Καταχρηστικά μας ενημερώνει και διαβουλεύεται με όλους τους φορείς του Πειραιά και τους δημάρχους, θέλει και το κάνει», κατέληξε ο δήμαρχος.

Επειδή οι σύμβουλοι του συνδυασμού που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν ότι ο δήμος θα πρέπει να απαιτήσει να έχουν ορισμένο ύψος τα κτίρια που θα γίνουν και συγκεκριμένες προδιαγραφές, ο δήμαρχος δεν άντεξε και τους είπε: «Γιατί μου τα λέτε εμένα αυτά και δεν πηγαίνετε στον υπουργό σας της Ναυτιλίας να του πείτε να μην τους δώσει άδεια σε ό,τι δεν σας αρέσει. Γιατί δεν πηγαίνετε;».

Επειδή οι σύμβουλοι του «Λιμανιού της Αγωνίας» απέμεναν ότι δεν έχει γίνει σωστή διαβούλευση αλλά… ξεπέταγμα, ο δήμαρχος επανήλθε λέγοντας: «Επειδή κάποτε θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να ξέρουμε τι λέμε, πέστε μας όσο ο ΟΛΠ ήταν δημόσιος, πότε φώναξε έστω και έναν φορέα ή έναν δήμαρχο για να διαβουλευθεί;». «Και σε τελική ανάλυση», κατέληξε ο Γ. Μώραλης, «με ποιον διαβουλεύθηκε η κυβέρνησή σας, ο επικεφαλής μέχρι πρότινος του συνδυασμού σας ο κ. Δρίτσας πριν πουλήσει το Λιμάνι; Επιτέλους, σταματήστε την κοροϊδία. Δεν είναι δυνατόν μια επένδυση μισού δισ. ευρώ να μην έχει ούτε ένα θετικό σημείο! Αλλά είσαστε δέσμιοι των ιδεοληψιών σας και δεν βλέπετε τίποτα πέρα απ’ αυτές»…

♦ Το θέμα της Παγόδας έθιξε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σ. Βουράκης, που είπε ότι το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο και γι’ αυτόν τον λόγο όσοι δήμαρχοι ήθελαν να το αξιοποιήσουν δεν μπορούσαν. «Τώρα, για το χατίρι της Cosco», είπε, «θα το αποχαρακτηρίσουν στο άψε-σβήσε για να γίνει ξενοδοχείο». Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Π. Αβραμίδης το αμφισβήτησε, λέγοντας ότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι το κτίριο της Παγόδας είναι διατηρητέο.

♦ Σε κάποιο σημείο της κόντρας που είχε ο δήμαρχος με το «Λιμάνι της Αγωνίας» είπε: «Διαβάζω στα πρακτικά των προηγούμενων διοικήσεων ότι οι τότε δήμαρχοι και ειδικά ο κ. Μιχαλολιάκος σας έσερνε τα εξ αμάξης και… δεν σας καιγόταν καρφί. Τώρα έχετε γίνει εύθικτοι και μόλις σας πει κάποιος το παραμικρό, όπως ο Αβραμίδης, πάτε και του κάνετε μήνυση». Αλήθεια, πού πήγαινε αυτό… το καρφί του δημάρχου;

♦ Μάχη για το Σκοπιανό έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Μας ενώνει ο Πειραιάς» Γιάννης Μαστρονικόλας, ο οποίος πρότεινε να εκδώσει ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο να ζητά να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ. Τελικά η πρόταση δεν πέρασε γιατί την ψήφισαν μόνο δέκα δημοτικοί σύμβουλοι, οκτώ από την παράταξη Μώραλη και δύο από την παράταξη Μιχαλολιάκου, αφού δεν είχε προσέλθει, ως συνήθως, κανένας άλλος σύμβουλος του συνδυασμού στη συνεδρίαση, παρά τις διαβεβαιώσεις που του είχαν δώσει, όπως έλεγε ο ίδιος…


Σχολιάστε εδώ