Πρόστιμα στους συνταξιούχους που έλαβαν επιστροφή από τον ΕΟΠΥΥ!

Πρόστιμο στην Εφορία, χωρίς να έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έπραξαν κάποια φορολογική παράβαση αλλά μόνο και μόνο επειδή το κράτος διόρθωσε μια αδικία σε βάρος τους.
Πρόκειται για τους συνταξιούχους που ο ΕΟΠΥΥ, μέσω του ΕΦΚΑ, επέστρεψε εισφορές που δεν θα έπρεπε να τους είχαν παρακρατηθεί, αφού η αρχική βάση υπολογισμού τους ήταν λάθος.

Η κυβέρνηση, πρόσφατα -παραμονές Χριστουγέννων-, προχώρησε στην επιστροφή του ποσού των 315 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους, λόγω υψηλότερης παρακράτησης εισφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να τους είχε γίνει.

Όμως, τα 315 εκατ. ευρώ που τους επεστράφησαν θεωρούνται εισόδημα και με βάση όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να δηλωθούν για τα έτη 2011 έως 2015. Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης μόνο στις περιπτώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 250 για τους επιτηδευματίες.


Σχολιάστε εδώ