Τα σενάρια των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό

Ισορροπίες τρόμου

Στη δίνη του Σκοπιανού εξακολουθούν να στροβιλίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ την ίδια στιγμή «πολεμικό» διαμορφώνεται το κλίμα στις σχέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για κοινή πορεία μέχρι, τουλάχιστον, τις επόμενες εκλογές, οι τριγμοί συνεχίζονται, μαζί και τα σενάρια για το ενδεχόμενο οριστικής ρήξης που θα δρομολογούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Οι θέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι εκ διαμέτρου α­ντίθετες, ενώ η αποφασιστικότητα του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία-πακέτο που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια καθιστά δυσχερή τη θέση του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση. Η τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει, με τη σύμφωνη γνώμη ή έστω την ανοχή του πρωθυπουργού, έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Κι ο δρόμος κρύβει πολλές παγίδες…

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο κ. Καμμένος έχει επενδύσει όλες τις ελπίδες του στον χρόνο και μάλλον θεωρεί ότι παρά την αισιοδοξία που υπάρχει οριστική λύση δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι. Και πάντως όχι νωρίτερα από την προγραμματισμένη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες και, όπως λέγεται, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν κάνει μια αρχική συζήτηση για τον τρόπο που θα χειριστούν το θέμα. Η λύση που προκρίνεται είναι είτε η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί μόνο από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κάτι που γενικώς δεν συνηθίζεται, είτε στη θέση του κ. Καμμένου να πάει ο αναπληρωτής του Δ. Βίτσας, που δεν έχει καμιά δυσκολία να υπογράψει για την ένταξη των Σκοπίων.

Πριν όμως από το ΝΑΤΟ ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα κληθεί να υπερβεί τον σκόπελο της Βουλής. Τα σενάρια σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος και το κόμμα του στην περίπτωση που έρθει προς έγκριση λύση για σύνθετη ονομασία, πολλά και διάφορα. Το ένα προβλέπει ο ίδιος να απέχει από την ψηφοφορία και οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Πιο δυναμική στάση προβλέπει ένα δεύτερο σενάριο: Να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ και αν η πρόταση περάσει, όσα στελέχη κατέχουν κυβερνητικές θέσεις αυτόματα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Σχετική αναφορά έκανε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Δ. Καμμένος. Υπάρχει δε και το πιο ακραίο σενάριο: Οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, δίνοντας ουσιαστικά ψήφο ανοχής στον Αλ. Τσίπρα. Το συγκεκριμένο «μοντέλο» πολύ δύσκολα θα περπατήσει πάντως, για πολλούς και διαφόρους λόγους, ενώ ίσως δώσει στον πρωθυπουργό το πάτημα για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Ακροδεξιοί» και «δωσίλογοι»
Τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων, με τον Δ. Καμμένο να ηγείται της στρατιάς των ΑΝΕΛ. Πρώτα κατήγγειλε ως «πολιτικό χαφιέ» και «δωσίλογο» τον Δ. Παπαδημούλη, διότι «ενημέρωσε» τις Βρυξέλλες για τους ευρωβουλευτές/βουλευτές που μετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης – ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε ότι το επίμαχο email εστάλη από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Απάντησε στις επικρίσεις του Ν. Φίλη περί ακροδεξιών απόψεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ ήμουν δεξιός, άλλοι έχουν κάνει δεξιά στροφή». Απηύθυνε δε μήνυμα συνολικά προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηλιτεύουν τη στάση των ΑΝΕΛ στο ζήτημα των Σκοπίων. «Οι υποδείξεις, οι παροτρύνσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ας κοιτάξουν να ελέγξουν τους ‘‘53’’», σημείωσε. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Δ. Καμμένο ότι με την τακτική που ακολουθεί έχει στόχο να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των δύο κομμάτων, ενώ διερωτώνται αν ενεργεί με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή του Π. Καμμένου.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ