Σε κατάσταση τρέλας τα νοικοκυριά!

Σε κατάσταση τρέλας τα νοικοκυριά!

Tο 29,9% έχει τουλάχιστον έναν άνεργο

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά, πολλά από τα οποία έχουν φθάσει στο σημείο να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. Το 62,4% είχε μείωση των εισοδημάτων του το 2017 και σε 1 στα 3 το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 10.000 ευρώ, με τη σύνταξη να είναι η κυριότερη πηγή εισοδήματος σε πάνω από τα μισά νοικοκυριά, πέρα από τις επιμέρους περικοπές.

Μάλιστα, χωρίς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ο δείκτης φτώχειας θα ήταν στο 52,9%! Συν το ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει το 26% του εισοδήματός τους και το 37% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Eurostat, το κατώφλι της σχετικής φτώχειας μειώθηκε από τα 7.178 ευρώ το 2010 στα 4.500 ευρώ το 2016!


 Ένας στα τρία ζει με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ


Θα πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όχι απλώς να ανησυχήσει αλλά να τρομάξει από τα ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία δείχνουν την εξαθλίωση που έχουν φέρει τα Μνημόνια στα νοικοκυριά, έργο όλων των κομμάτων που μετείχαν στις κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, χωρίς να απαλλάσσονται οι κυβερνήσεις πριν από την κρίση, για την οποία έχουν τις δικές τους ευθύνες.

Ιδού ποια είναι η… ζωή των νοικοκυριών, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα:

• Το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, έχει στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.
• Τα πολυμελή (άνω των 5 ατόμων) νοικοκυριά και τα νοικοκυριά με ανέργους αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών τους.
• Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το 2018 παραμένουν αρνητικές, καθώς το 63,6% για το 2017 –73,5% για το 2016– αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (το 27,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 5,1% αναμένει βελτίωση).
• Το 40,1% των νοικοκυριών θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας. Στις νεότερες ηλικίες, 18-34 ετών, το ποσοστό ανέρχεται στο 72,3%.
• Το 19,6% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, με το 55,6% αυτών των οφειλετών να έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, ένδειξη του ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών βρίσκεται σε πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών.
• 1 στα 4 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος.
• 1 στα 5 νοικοκυριά (18,6%) εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας του λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν (δανειακές, φορολογικές και άλλες).
• Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει προχωρήσει σε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%), στα είδη διατροφής (40,2%) και στα οικιακά είδη (40,1%).
• Το 47,8% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ανέβαλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπείες λόγω οικονομικής αδυναμίας.


Σχολιάστε εδώ