Παρέμβαση του Δ. Παπαδημητρίου: οικονομικά οφέλη από την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης

Παρέμβαση του Δ. Παπαδημητρίου: οικονομικά οφέλη από την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης

Παρέμβαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου με θέμα:

«Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης»

Φίλες και φίλοι,

Σας καλέσαμε εδώ προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπορική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού. Προσωπικά θα σταθώ στα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς και στους στόχους μας.

Σίγουρα μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα αποτελέσει την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Χρειάζεται οπωσδήποτε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε, λόγω μιας λανθασμένης νοοτροπίας που αφορούσε κυρίως την χρήση της κάνναβης.

Όμως αξίζει να εξετάσουμε και τις οικονομικές διαστάσεις μιας τέτοιας υπόθεσης, αλλά και να ακούσουμε τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τέτοια επενδυτικά σχέδια. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξετάσουν μια τέτοια πιθανή επιλογή, καθώς το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα φιλικό την κάνναβη.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι διπλός και αφορά τόσο την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και να δοθεί μια ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που φυσικά ήδη έχει ξεκινήσει.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, τα οφέλη είναι αρκετά. Πρώτα απ’ όλα στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Όπως γνωρίζετε η ανεργία είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα τα χρόνια της ύφεσης. Το 2017 έπεσε σημαντικά και εκτιμούμε ότι το 2018 θα πέσει κάτω από 20%. Όμως η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στον τομέα αυτό θα επιταχύνει αυτή την πτώση. Επειδή ενδεχομένως υπάρξει η απορία για το πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν, θα πρέπει να πω πως ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σχέδια αυτά. Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, καθώς αν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά δύσκολο για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις.

Κατά δεύτερον στόχος μας είναι να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.

Άλλωστε να επισημάνουμε ότι θα υπάρξουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, αφού τα επενδυτικά σχέδια εκτιμάται ότι θα διαπεράσουν οριζόντια την παραγωγική και εμπορική διαδικασία, δηλαδή θα αφορούν στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εξαγωγή των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την ιατρική έρευνα, οι οποίοι πέραν από τα προφανή οφέλη στον ιατρικό κλάδο, ενδέχεται να επιφέρει οφέλη και στην οικονομία.

Θα πρέπει να υπογραμμίσω επίσης ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία κλειστών και καλά φυλαγμένων βιοτεχνολογικών μονάδων εξελιγμένης τεχνολογίας, για την παραγωγή, επεξεργασία και έρευνα στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης με αυξημένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Είμαστε σίγουροι ότι οι μονάδες θα συνεργάζονται με Ελληνικά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και επιστήμονες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, για την έρευνα και την τεχνολογία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Ξανθό και Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Νίκο Καρανίκα για την επιμονή, τη δουλειά του και, πολλές φορές, την πίεση που μας ασκούσε στο θέμα αυτό, καθώς νομίζω ότι χωρίς αυτόν πολλά πράγματα δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα.

Σας ευχαριστώ.


Σχολιάστε εδώ