Ν.Χουντής: “Επικίνδυνη και ευκαιριακή η πολιτική της Ε.Ε στα Δυτ.Βαλκάνια” (βίντεο)
Mε αφορμή τη συζήτηση επί των δηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έκανε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «Η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίζεται από τεράστια οικονομική δυσπραγία, ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, από διαφθορά, εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, απουσία κράτους δικαίου και καταπίεσης μειονοτήτων», τονίζοντας ότι τα προβλήματα αυτά δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό «μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στην οποία πρωτοστάτησε η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ».
Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής δήλωσε ότι οι βαλκανικές χώρες και οι λαοί έχουν ανάγκη για συμφωνίες φιλίας ισότιμης συνεργασίας και συνανάπτυξης χωρίς αλυτρωτισμούς και ανταγωνισμούς χωρίς ξένες επεμβάσεις.
Ακολουθεί η παρέμβαση του Νίκου Χουντή:
Η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίζεται από τεράστια οικονομική δυσπραγία, ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, από διαφθορά, εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, απουσία κράτους δικαίου και καταπίεσης μειονοτήτων.
Προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκαν μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στην οποία πρωτοστάτησε η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.
Σήμερα η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι χειρότερη από ότι μια δεκαετία πριν, γιατί λείπει η ελπίδα.
Χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία εξακολουθούν να παρουσιάζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα με φαινόμενα ακραίας φτώχειας και ανεργίας παρά την ένταξη τους στην ΕΕ.
Ο ελληνικός λαός λόγω οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων φτωχοποιείται και ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος της χώρας.
Υπάρχει Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα Βαλκάνια σήμερα; Ή είναι μία ευκαιριακή πολιτική χρησιμοποίησης των Βαλκανίων με στόχο την ένταξη της περιοχής σε παιχνίδια οικονομικής και γεωπολιτικής επιρροής με πρωταγωνιστές το ΝΑΤΟ και την ιδιοτελή πρωτοβουλία της Γερμανίας την διαδικασία του Βερολίνου;
Οι βαλκανικές χώρες και οι λαοί τους έχουν ανάγκη για συμφωνίες φιλίας ισότιμης συνεργασίας και συνανάπτυξης χωρίς αλυτρωτισμούς και ανταγωνισμούς χωρίς ξένες επεμβάσεις.