Λευκός καπνός για τον τρίτο μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία – στο SPD το ΥΠΟΙΚ

Λευκός καπνός για τον τρίτο μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία – στο SPD το ΥΠΟΙΚ

Αναμφίβολα μία εξέλιξη σημαντική για την Ελλάδα εν όψη της αναμονής εξόδου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αυγούστο

Όπως μεταδίδουν τα μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι τρεις επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν και στην κατανομή των υπουργείων. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν έξι συνολικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος. Αυτό μπορούμε να πούμε πως είναι πολύ μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και ειδικότερα τον Μάρτιν Σουλτς. Ο οποίος φέρεται πως θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και θα παραδώσει την προεδρία του κόμματος στην επικεφαλής της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στα 15 χρόνια της ιστορία του SPD.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Welt, ο νέος ΥΠΟΙΚ θα είναι ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς. Ενώ η Deutsche Welle μεταδίδει ότι πρόεδρος του CSU -αδελφού κόμματος του CDU της Άγκελα Μέρκελ Χορστ Ζεεχόφερ θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, και οι βαυαροί συντηρητικοί τα υπουργεία Συγκοινωνιών-Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Να αναφέρουμε πως το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ Χριστιανοδημοκράτες κατάφεραν να κρατήσουν τα υπουργείο Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας αλλά μάλλον είναι οι χαμένοι της συμφωνίας αφου απώλεσαν το σημαντικότερο υπουργείο αυτό των Οικονομικών. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, “είναι προφανές ότι η Άγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να το παραδώσει, κυρίως για να καταστήσει την κυβερνητική συμφωνία πιο ελκυστική στη δύσπιστη κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι θα έχουν τώρα τον τελευταίο λόγο”.

Αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, η Γερμανία θα έχει νέα κυβέρνηση έως το Πάσχα, περίπου έξι μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και Welt
Φωτό: Deutsche Welle/picture-alliance/dpa/B. von Jutrczenka)


Σχολιάστε εδώ