Μην τρωγόσαστε…

Μην τρωγόσαστε…

Μήνυμα Παυλόπουλου προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση…

-Μεγαλουργούμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι

Μήνυμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για ενότητα και ομοψυχία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα απηύθυνε από τη Βυτίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Γορτυνίας, είπε χαρακτηριστικά:

«Μεγαλουργούμε μόνον όταν είμαστε ενωμένοι μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις, δηλαδή μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά. Ενώ, αντιθέτως, γνωρίσαμε τις μεγαλύτερες, ακόμη και εθνικές, καταστροφές όταν διχαστήκαμε. Άλλωστε έχουμε, δυστυχώς, βαρύ παρελθόν σε εμφύλιους σπαραγμούς. Γι’ αυτό και οι ρήσεις των προγόνων μας πρέπει να μας καθοδηγούν.

Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ο Όμηρος στην “Ιλιάδα” (Ι, 63) που, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ποίηση, μίλησε για τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου: ‘‘Αφρήτωρ, αθέμιστος, ανέστιος έστιν εκείνος ός πολέμου έραται επιδημίου, οκρυόεντος’’. Μερικούς αιώνες αργότερα, ο Αισχύλος, στους ‘‘Επτά επί Θήβας’’, έγραψε την τραγωδία της εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Και για να έλθουμε στη νεότερη Ιστορία μας, ο Διονύσιος Σολωμός, με τον ‘‘Ύμνο εις την Ελευθερίαν’’ –ήτοι με τον Εθνικό μας Ύμνο–, μας προειδοποιεί (στρ. 147) στο διηνεκές:

‘‘Μην ειπούν στον στοχασμό τους
τα ξένα έθνη αληθινά:
Εάν μισούνται ανάμεσό τους
δεν τους πρέπει Ελευθεριά’’».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε:

«Σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι, παρά την πρόσφατη οικονομική κρίση, η Ελλάδα θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που, άλλοτε εξαιτίας δικών της λαθών και άλλοτε όχι, βρίσκονται μπροστά της. Διότι εμείς οι Έλληνες, έχοντας βαθιές ρίζες ιστορικής παρουσίας και πνευματικής συνέχειας σε αυτήν τη γωνιά της Βαλκανικής και της Μεσογείου, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις γενιές που έρχονται».


Σχολιάστε εδώ