Με το πάτημα ενός… κουμπιού η σύσταση επιχείρησης

Με το πάτημα ενός… κουμπιού η σύσταση επιχείρησης

Η «Ναυτεμπορική» αποκαλύπτει το πλήρες κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία απλοποιείται το καθεστώς χορήγησης αδειών

Πλήρως ηλεκτρονικά θα μπορούν σε λίγες ημέρες να συστήνονται οι επιχειρήσεις, καθώς οδεύει προς υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των τριών κατηγοριών Υπηρεσιών Μιας Στάσης (ΥΜΣ) και οι προϋποθέσεις σύστασης των εταιρικών μορφών. Μία εκ των κατηγοριών είναι η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), ενώ τις άλλες δύο αποτελούν οι ΥΜΣ του ΓΕΜΗ (των επιμελητηρίων) και οι Πιστοποιημένοι Συμβολαιογράφοι. Πάντως, όποια ΥΜΣ και αν επιλέξει ο επιχειρηματίας, η διαδικασία θα είναι κατά πολύ ευκολότερη και αρκετά πιο σύντομη απ’ ό,τι ισχύει σήμερα.

Ενδεικτικό είναι ότι η επιχείρηση θα λαμβάνει ΑΦΜ και θα εγγράφεται στον ΕΦΚΑ από την ίδια την ΥΜΣ. Όσοι επιλέξουν να συστήσουν την επιχείρησή τους μέσω e-ΥΜΣ, θα έχουν έκπτωση στα οριζόμενα τέλη της τάξεως του 70% απ’ ό,τι αν επέλεγαν τις «συμβατικές» ΥΜΣ, ενώ υπάρχει η σκέψη για ένα έτος από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής διαδικασίας η σύσταση να είναι δωρεάν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική σύσταση θα γίνεται μέσω της χρήσης εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας https://eyms.businessportal.gr, η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα τη διαχειρίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας «αναμένει» την υπογραφή της ΚΥΑ «Καθορισμός Διαδικασιών, Προϋποθέσεων, Τεχνικών Λεπτομερειών και Λοιπών Θεμάτων Σχετικά με τη Λειτουργία των Υπηρεσιών μιας Στάσης για τη Σύσταση Εταιριών» από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα κριτήρια επιλογής των ΥΜΣ

Σύμφωνα με την υπό υπογραφή ΚΥΑ, τα κριτήρια επιλογής της αρμόδιας ΥΜΣ από τον ενδιαφερόμενο να συστήσει εταιρεία προκύπτουν από τον συνδυασμό της νομικής μορφής τής υπό σύστασης εταιρείας και του συστατικού τύπου που θα επιλεγεί (ήτοι: πρότυπο καταστατικό, ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό έγγραφο). Ειδικότερα, οι επιλογές που δίδονται είναι οι εξής:

α) Σε περίπτωση που επιλεγεί η χρήση του πρότυπου καταστατικού, τότε μπορεί να γίνει σύσταση οποιασδήποτε νομικής μορφής σε οποιαδήποτε από τις τρεις κατηγορίες ΥΜΣ.

β) Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί το πρότυπο καταστατικό, τότε η σύσταση των Α.Ε. και ΕΠΕ γίνεται υποχρεωτικά από τον Πιστοποιημένο Συμβολαιογράφο, ενώ η σύσταση των Προσωπικών Εταιρειών και των ΙΚΕ μπορεί να γίνει είτε στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου είτε στον Πιστοποιημένο Συμβολαιογράφο.

γ) Σε περίπτωση που από ειδικές διατάξεις απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος είτε για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας είτε για τη μεταβίβαση εισφερόμενου είδους, τότε ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της υπό σύσταση εταιρείας, η σύσταση γίνεται υποχρεωτικά στον Πιστοποιημένο Συμβολαιογράφο.

Δηλαδή τόσο η β’ όσο και η γ’ περίπτωση δεν επιτρέπουν τη σύσταση μέσω της e-ΥΜΣ. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του πρότυπου καταστατικού έχει οριστεί με την Υπουργική Απόφαση 31637/2017 (928 Β’ 20/3/2017) και υπόδειγμά του είναι προσπελάσιμο από τον διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ. Περιλαμβάνει το ελάχιστο περιεχόμενο όπως αυτό περιγράφεται στις διατάξεις των σχετικών νόμων και διαφοροποιείται ανάλογα με τη νομική μορφή της κάθε εταιρείας. Συνεπώς, οι εταιρείες που μπορούν να συσταθούν μέσω της e-ΥΜΣ θα πρέπει να υιοθετήσουν το πρότυπο καταστατικό που έχει οριστεί για την κάθε εταιρική μορφή.

Ενέργειες για σύσταση εταιρείας

Για να συσταθεί μία εταιρεία με τον «συμβατικό» τρόπο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέλθει στην ΥΜΣ της επιλογής του και να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

α) να υποβάλει όλα τα έγγραφα, αιτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύσταση της εταιρείας

β) να παραχωρήσει εντολή στην ΥΜΣ να ενεργήσει για λογαριασμό του και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ολοκλήρωσης της σύστασης της εταιρείας

γ) να προβεί στη διαδικασία πληρωμής του κόστους σύστασης.

Στη συνέχεια ο αιτών τη σύσταση εταιρείας ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος συμπληρώνει και χορηγεί στην ΥΜΣ έγγραφη εντολή, προκειμένου η ΥΜΣ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση της εταιρείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4441/2016.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ρεπορταζ στο: www.naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ