Η λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά μπορεί να έχει εξασφαλίσει επάρκεια νερού στην πόλη της Ρόδου, όμως μεγάλα τμήματα του νησιού απειλούνται εκ νέου με εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση, αφού πηγές και γεωτρήσεις έχουν «στεγνώσει».
το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ήδη εμφανές σε γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Καμείρου πολλές από τις οποίες λειτουργούν οριακά (!) πριν καν βγει ο χειμώνας.
Οι πηγές στις περιοχές «Νύμφη» Σαλάκου και «Κοσκινιστής» Ελεούσας δεν αποδίδουν ούτε σταγόνα νερού και οι γεωτρήσεις πέριξ αυτών λειτουργούν μεν αλλά το νερό που παράγουν δεν πρόκειται να επαρκέσει ούτε καν μέχρι το καλοκαίρι, πόσω μάλλον για να καλυφθούν οι ανάγκες της θερινής περιόδου.
Σε επικοινωνία της «δ» με τον αντιδήμαρχο κ. Αγ. Πάλλα, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για γεωτρήσεις στο νησί που ήδη λειτουργούν οριακά αλλά επιπλέον έκανε γνωστό ότι φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Όπως είπε οι πηγές στην «Νύμφη» Σαλάκου έχουν στερέψει τα δύο τελευταία χρόνια ενώ οι πηγές στην περιοχή «Κοσκινιστής» στέρεψαν τον περασμένο Αύγουστο και έκτοτε δεν έχουν αποδώσει ούτε σταγόνα.
«Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.
Είναι ανάγκη να ενημερωθούν σωστά κι εγκαίρως οι πολίτες για την ορθή διαχείριση του νερού. Εχουν δρομολογηθεί πολλά και σημαντικά έργα από την ΔΕΥΑΡ και δίνουμε μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προλάβουμε εγκαίρως να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής οι βροχοπτώσεις δεν ήταν αρκετές για να καλυφθούν επαρκώς οι υδροφόροι ορίζοντες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αποφύγουμε ούτε φέτος τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε ο κ. Αγαπητός Πάλλας.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται λόγω και της έντονης υφαλμύρωσης που παρουσιάζεται στην νότια πλευρά του νησιού, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές, όπου η υπεράντληση και η υπερκατανάλωση έχουν επιφέρει τα σημερινά δυσμενή αποτελέσματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Το περσινό καλοκαίρι πάντως ήταν εφιαλτικό για το νησί της Ρόδου, όπου οι ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις διακοπές στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση καθώς και την εμπλοκή στη λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, έφεραν κατοίκους, επαγγελματίες αλλά και επισκέπτες στα όριά τους.