Παυλόπουλος: Η ελάφρυνση του χρέους προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Την ανάγκη ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους ως βασική προϋπόθεση για την ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο με θέμα τη χώρα μας που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Ένα κράτος-μέλος της Ευρω­ζώνης δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει ομαλή αναπτυξιακή πορεία όταν το δημόσιο χρέος του δεν είναι μακροπρόθεσμα διαχειρίσιμο, όσον αφορά το ποσοστό με το οποίο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τα τοκοχρεολύσια εις βάρος των αναπτυξιακών δαπανών, που είναι απαραίτητες για να προσελκυσθούν υψηλής ποιότητας ιδιωτικές επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Και επισήμανε ότι, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και για λάθη που δεν της αναλογούν, οφείλουν και οι ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δικές τους και να
προ­χωρήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας μας.

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική μνεία στην πρόταση του γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. «Στόχος», τόνισε, «είναι να δοθεί επαρκής ευελιξία στην αποπληρωμή του χρέους, ώστε οι ετήσιες επιβαρύνσεις να μην καταθλίβουν την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, όπως δυστυχώς συνέβη τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να συμφωνηθεί, π.χ., επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση των τοκοχρεολυσίων, με παράλληλη προσφορά επαρκών εγγυήσεων προς τους δανειστές αλλά και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών για τόνωση της ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας».

Και κατέληξε επισημαίνοντας: «Όσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο θωρακίζεται η διαχειρισιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας, δοθέντος ότι το μέγεθος του δημοσίου χρέους
εξαρ­τάται ευθέως και απολύτως από το μέγεθος του ΑΕΠ».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος άσκησε για μία ακόμη φορά αυστηρή κριτική στους ευρωπαίους εταίρους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν την οικονομική κρίση και αναφέρθηκε στις παρενέργειες (συνέπειες) που είχε για τον ελληνικό λαό η εμπλοκή του ΔΝΤ.


Σχολιάστε εδώ