Δημ. Βερβεσός: Η Δικαιοσύνη πρέπει να δρα ανεπηρέαστη, μακριά  από παρεμβάσεις κυβερνητικές, υπερεθνικές και εξωθεσμικές!

Δημ. Βερβεσός: Η Δικαιοσύνη πρέπει να δρα ανεπηρέαστη, μακριά από παρεμβάσεις κυβερνητικές, υπερεθνικές και εξωθεσμικές!

Βόμβες έριξε ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

H Δικαιοσύνη και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ήταν το κύριο «μενού» στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον νέο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, που εξελέγη πρόσφατα, και τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου.


 Όχι μόνο τις φανερές παρεμβάσεις αλλά και τις άδηλες, που είναι πιο επικίνδυνες!


Και το είπε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή του ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας: «Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης τη θωρακίζει το Σύνταγμα από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και εξίσου ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, άρα η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, δεν είναι προνόμιο. Είναι θεσμική εγγύηση, η οποία απονέμεται στους δικαστές για να ασκούν αμερόληπτοι και απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους. Σε αυτόν τον ρόλο είστε συλλειτουργοί και συμπαραστάτες.

Και οφείλετε, και προς τις δύο κατευθύνσεις, να ασκείτε τα καθήκοντά σας συμπαριστάμενοι στη Δικαιοσύνη, στον ρόλο τον οποίο επιφυλάσσει το Σύνταγμα για τη Δικαιοσύνη».
Συμφωνώντας απόλυτα με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του πρώτου (εξ οφίτσιο) Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας υπογράμμισε: «Για να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη στον συνταγματικό της ρόλο αλλά και στις προσδοκίες των πολιτών, είναι ανάγκη να δρα ανεπηρέαστη. Μακριά από παρεμβάσεις, τόσο κυβερνητικές όσο και υπερεθνικές ή εξωθεσμικές. Και εννοώ όχι μόνο τις φανερές αλλά και τις άδηλες, που είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνες». Και τόνισε: «Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι λυδία λίθος του κράτους δικαίου, εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναγκαίο θεσμικό αντίβαρο έναντι κάθε κρατικής αυθαιρεσίας και έσχατο καταφύγιο του έλληνα πολίτη για την προάσπιση της ελευθερίας, της τιμής και της περιουσίας του».


 Παυλόπουλος: Στόχος πρέπει να είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης


Η αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «σε παρεμβάσεις, τόσο κυβερνητικές όσο και υπερεθνικές ή εξωθεσμικές, όχι μόνο φανερές αλλά και άδηλες, που είναι πιο επικίνδυνες» δεν μπορεί να είναι τυχαία. Μίλησε ασφαλώς μετά λόγου γνώσεως… Από ποιους και για ποιους σκοπούς, άραγε, έχουν γίνει αυτές οι παρεμβάσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη; Και ασφαλώς ένα μέρος των «υπερεθνικών παρεμβάσεων» θα έχει σχέση με τα Μνημόνια. Οι κυβερνητικές και οι εξωθεσμικές από ποιους έχουν γίνει, κύριε Βερβεσό;

Δημεύουν το εισόδημα του δικηγόρου!

Ο πρόεδρος του πρώτου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θέμα της υπερφορολόγησης των δικηγόρων, μέχρι του σημείου να δημεύεται το εισόδημά τους, όπως επίσης και το ότι έχει γίνει πολύ ακριβή η Δικαιοσύνη για τον πολίτη.

«Η κατάσταση αυτή στην οποία βρίσκεται καιρό τώρα ο δικηγορικός κλάδος αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς πρέπει ο νομικός συμπαραστάτης του πολίτη να ασκεί το επάγγελμά του πάνω απ’ όλα με όρους αξιοπρέπειας, αυτονόητη στο όνομα του Δικαίου, που ταχθήκαμε να υπηρετούμε εφ’ όρου ζωής ως ύψιστο σκοπό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημ. Βερβεσός, ζητώντας την αρωγή του Προέδρου «στο μείζον αυτό ζήτημα, που έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για το Δικηγορικό Σώμα».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισήμανε ακόμη «τη συνεχή και συστηματική αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τον πολίτη. Ιδίως τον πλέον αδύναμο οικονομικά. Η αύξηση των εν γένει δικαστικών δαπανημάτων δυσχεραίνει δυσανάλογα για τους οικονομικά ασθενέστερους την πρόσβαση στον φυσικό δικαστή. Πολλαπλασιάζει κατ’ αποτέλεσμα τις περιπτώσεις όπου το δίκαιο δεν απονέμεται. Εν τέλει, νομιμοποιεί και παγιώνει εν τοις πράγμασι τη διασάλευση της έννομης τάξης».


Σχολιάστε εδώ