Ανάπτυξη και δυνατότητα επιρροής


Του
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ
Δικηγόρου, ΔΝ, αν. Καθηγητή
Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων
στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων


Αποτελεί πικρό βίωμα σε κάθε έκφανση πολιτικής και κοινωνικής δράσης το γεγονός ότι η οικονομική εξάρτηση δημιουργεί συνθήκες επιτροπείας. Η διαπίστωση έχει άμεση εφαρμογή και στο διεθνές περιβάλλον, όπου ακόμα και η ενεργειακή εξάρτηση, πολύ περισσότερο ο οικονομικός έλεγχος, καθορίζει τα περιθώρια ακόμα και το περιεχόμενο πολιτικών επιλογών και συμμαχιών.

Τα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν σημείο αναφοράς του ανωτέρω κανόνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οικονομικές τους επιδόσεις είναι πραγματικά σημαντικές σε πλείστες όσες πτυχές τους. Είναι ενδεικτικό ότι στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, επί σειρά ετών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρουμανία, που έχει ξεπεράσει το 6% σε ετήσια βάση. Εκτιμάται μάλιστα ότι εννέα από τα 12 κράτη-μέλη της Ένωσης που θα ξεπεράσουν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ανήκαν στον Ανατολικό Συνασπισμό και την πρώην Γιουγκοσλαβία στο παρελθόν.

Κατά τη διακήρυξη μάλιστα του ούγγρου Προέδρου, το 2030 η Γερμανία και οι χώρες του Visegrad θα είναι η κινητήρια οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Η οικονομική αυτή επιτυχία και προοπτική είναι που προσφέρει, όπως φαίνεται, την πολυτέλεια σε κράτη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία να διαχειρίζονται την κριτική και τον έλεγχο για μείζονος σημασίας θέματα, θεσμικής τους συμμόρφωσης με τον πυρήνα αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πολιτική που σίγουρα δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά επιβεβαιώνει την ευχέρεια κινήσεων που η οικονομική πρόοδος και η κοινωνική ευημερία διασφαλίζουν.

Η αυτοτροφοδοτούμενη εν πολλοίς ανάπτυξη των πρώην κομμουνιστικών χωρών εν πολλοίς στηρίζεται στη μείωση των φόρων, την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και τις συνθήκες σιγουριάς και σταθερότητας που οι πολιτικές αυτές διαμορφώνουν. Συνακόλουθα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θωρακίζεται, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, τα φορολογητέα έσοδα όπως και οι μισθοί αυξάνονται.

Δυναμική εξίσωση που απαιτεί διαρκή εγρήγορση και άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις, όταν ο συσχετισμός των παραμέτρων δοκιμάζεται. Η συνέχιση της επιτυχίας τους αποτελεί στοίχημα με τον χρόνο. Επιβεβαιώνει όμως και το ότι η επιτυχία είναι δυνατή εφόσον υπάρχει στόχευση, σχεδιασμός, αποφασιστικότητα και ικανότητα στην υλοποίηση των πολιτικών. Ό,τι δηλαδή απαιτείται για τη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ