ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής «Χρυσώνουν» τους 7 ανεξάρτητους βουλευτές

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής «Χρυσώνουν» τους 7 ανεξάρτητους βουλευτές

«Μήλον της Έριδος» οι βουλευτές του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων

Στο… στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής έχουν μπει για τα καλά τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές όσο και εκείνοι που ακόμη παραμένουν στην Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Οι διεργασίες, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δείχνουν καθαρά ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και σε όλα τα μέτωπα τους προσεχείς μήνες, ενώ τα περισσότερα κόμματα θα φθάσουν στις επόμενες εκλογές με αλλαγές στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους.

Μετά τις πρόσφατες μετακινήσεις (Θ. Μεγαλοοικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καρράς στο Κίνημα Αλλαγής), αυτήν τη στιγμή η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών αριθμεί επτά μέλη.
Ένας προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ (Στ. Παναγούλης), ένας από τη Νέα Δημοκρατία (Κ. Παπακώστα), δύο από το Ποτάμι (Χ. Θεοχάρης, Κ. Μάρκου), δύο από τη Χρυσή Αυγή (Ν. Μίχος, Δ. Κουκούτσης) και ένας που εξελέγη συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ (Ν. Νικολόπουλος). Άπαντες, ή σχεδόν άπα­ντες, από τους παραπάνω θα ήθελαν να είναι παρόντες και στην επόμενη Βουλή, προκειμένου πέραν των άλλων να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια του εν ενεργεία βουλευτή.

Ο Στ. Παναγούλης είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνοντας βαρύτατες καταγγελίες, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά. Μόνη διέξοδος γι’ αυτόν το Κίνημα Αλλαγής αλλά κι εκεί δεν καίγονται ιδιαίτερα. Αντίθετα οι Χ. Θεοχάρης και Κ. Μάρκου, που το 2015 εξελέγησαν με το Ποτάμι, έχουν βολιδοσκοπηθεί από δύο τουλάχιστον κόμματα, αναφέρουν οι πληροφορίες, τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Και οι δύο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Αν και πριν από μερικούς μήνες η κ. Μάρκου είχε αφήσει να διαφανεί ότι ήταν θέμα χρόνου η προσχώρησή της στη ΝΔ, στην πορεία έδειξε να αλλάζει γνώμη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Κ. Παπακώστα ανέφερε ότι ποτέ δεν είχε τη διάθεση να απομακρυνθεί από τη ΝΔ, ακόμη και μετά την αποπομπή της από την ΚΟ. Σημείωσε ωστόσο ότι η επιστροφή της στην παράταξη δεν εξαρτάται από την ίδια, «το θέμα είναι διμερές», πρόσθεσε. Το ενδεχόμενο επανόδου σκοντάφτει στο βέτο που -όπως λέγεται- εγείρει ο Άδ. Γεωργιάδης, αφού η κόντρα μαζί του στοίχησε στην κ. Παπακώστα την αποπομπή. Προ καιρού είχαν διακινηθεί φήμες ότι διαπραγματεύεται με τον Π. Καμμένο την ένταξή της σους Ανεξάρτητους Έλληνες, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Δεδομένου ότι το κόμμα μπορεί να μην είναι στην επόμενη Βουλή, δεν συνιστά διέξοδο για την κ. Παπακώστα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας του Ν. Νικολόπουλου με τους ΑΝΕΛ, σε βαθμό τέτοιο που να κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό δεν αποκλείεται ο κ. Καμμένος να τον προτείνει για θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως και να ’χει, οι ΑΝΕΛ αποτελούν μοναδική διέξοδο για τον ανεξάρτητο βουλευτή, καθώς με τη Νέα Δημοκρατία οι σχέσεις είναι «πολεμικές», ενώ τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς δεν συνιστούν αξιόπιστη επιλογή. Εκτός κι αν δημιουργηθεί νέος φορέας με αιχμή τα εθνικά θέματα. Τέλος, όσον αφορά τους προερχόμενους από τη Χρυσή Αυγή Ν. Μίχο και Δ. Κουκούτση, το πιθανότερο είναι στις επόμενες εκλογές να… αποχαιρετίσουν οριστικά το Κοινοβούλιο.

Όπως προαναφέραμε, οι διεργασίες δεν αφορούν μόνον τους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και αυτούς της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, ορισμένοι εκ των οποίων σχεδιάζουν να αλλάξουν ομάδα ενδεχομένως και πολύ πριν τις εκλογές. Τα ονόματα των Αν. Μεγαλομύστακα και Γ. Κατσιαντώνη από την Ένωση Κεντρώων κάνουν τον γύρο των πολιτικών και δημοσιογραφικών γραφείων.

Ο πρώτος διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, ο δεύτερος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια, ενώ η γραμμή του Β. Λεβέντη είναι σαφέστατα κατά. Ο κ. Κατσιαντώνης επισήμανε ότι αν το θέμα έρθει στη Βουλή θα ψηφίσει υπέρ, κάτι που αναπόφευκτα θα σηματοδοτήσει την έξοδό του από την Ένωση Κεντρώων. Πολύ πιο κοντά από κάθε άλλη μεταγραφή φέρεται να είναι η μετακίνηση του Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι) στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη ΝΔ θεωρούν δεδομένη την προσχώρηση του έτερου βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά.


Σχολιάστε εδώ