ΣΦΕΕ: Δεν προβλέπονται καλές μέρες για την Υγεία και το 2018

ΣΦΕΕ: Δεν προβλέπονται καλές μέρες για την Υγεία και το 2018

«Το 2017 ήταν μια χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με τον φαρμακευτικό κλάδο αλλά και τους έλληνες ασθενείς να έχουν γίνει θεατές της θεσμοθέτησης μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό, δεδομένου ότι οι μεν απειλούνται από πολιτικές φοροεξό­ντωσης, στους δε τίθενται προσκόμματα στην πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες»,
τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης.

Απόγνωση, ανησυχία και προβληματισμός για το μέλλον της Υγείας και του κλάδου του φαρμάκου ήταν διάχυτα στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που έγινε με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, κομμάτων, θεσμικών φορέων, συλλόγων ασθενών και φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον πρόσθεσε: «Δυστυχώς και το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία, με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, με καθυστέρηση από δύο έως και τέσσερα χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ, που σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης θεσπίζει σαν βάση έκπτωσης το 39%, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων! Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους».

Αναδεικνύοντας την απόγνωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την έλλειψη αντοχών εξαιτίας της πρωτοφανούς επιβάρυνσής τους, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η συνεισφορά μας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30% ή αλλιώς τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών κι εκπτώσεων αυτών καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά.

Ακούγοντας την αυστηρή κριτική της φαρμακοβιομηχανίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός φόρτωσε όλα τα δεινά στην «τρόικα», δηλώνοντας σίγουρος ότι «το 2018 η χώρα θα ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της σφιχτής δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική Υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους».
A.M.


Σχολιάστε εδώ