Πολύ κοντά ο ανασχηματισμός!

Πολύ κοντά ο ανασχηματισμός!

Μπορεί τις δύο τελευταίες βδομάδες να έχει βγει από τα πρωτοσέλιδα το θέμα του ανασχηματισμού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Και μάλιστα, σύμφωνα με καλές πηγές, είναι στις πρώτες προτεραιότητές του.


 Ο ανασχηματισμός είναι στις πρώτες προτεραιότητές του πρωθυπουργού…


Απλώς πήγε πίσω λόγω της απρογραμμάτιστης εμφάνισης του Σκοπιανού, που συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της γείτονος ότι είναι διατεθειμένοι για λύση του προβλήματος της ονομασίας στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού. Όμως, μετά το ναυάγιο, ο ανασχηματισμός επανήλθε στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων του Τσίπρα.


Απόφασή του είναι να συνεχίσει το άνοιγμα σε νέους, που δεν έχουν μετάσχει σε κυβέρνηση μέχρι τώρα…

Απόφασή του είναι να συνεχίσει το άνοιγμα σε νέους, που δεν έχουν μετάσχει σε κυβέρνηση μέχρι τώρα, μετά την επιτυχημένη διαδρομή των νέων στελεχών που επελέγησαν στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Ως προς τα ονόματα, ακούγονται κάποια, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα είναι στην τελική λίστα. Άλλωστε, μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονται αλλαγές. Υπομονή…


Το ρεπορτάζ του “Π” στις 21/01/2018 

Ο ανασχηματισμός παραμένει στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Οι στόχοι που έχει θέσει ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον ανασχηματισμό είναι οι εξής:

♦ Να γίνουν «χειρουργικές κινήσεις» ακριβείας ως προς τις τοποθετήσεις, απομακρύνσεις και μετακινήσεις προσώπων.
♦ Να δοθεί η αίσθηση επανεκκίνησης της κυβέρνησης.
♦ Να προωθηθούν σε καίριες κυβερνητικές θέσεις άνθρωποι της εμπιστοσύνης του, νέοι σε ηλικία και μορφωμένοι.
♦ Να πάρει διάταξη εκλογικής μάχης η κυβέρνηση.
♦ Να δοθεί παράλληλα ένα στίγμα ανοίγματος προς ανθρώπους της αγοράς και της οικονομίας.
♦ Να δοθεί στίγμα πολιτικού ανοίγματος προς πρόσωπα και δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και στο Κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα προωθηθούν και θα αναβαθμιστούν στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι μια φουρνιά νέων ηλικιακά στελεχών, που έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής στα πόστα που τους ανέθεσε ο πρωθυπουργός, όπως ο Αλ. Χαρίτσης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), που μέσα σε περίπου δύο χρόνια πέρασε από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός, ο Δ. Λιάκος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), ενώ θέση στην κυβέρνηση πλην απροόπτου θα έχει και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου όσον αφορά την τοποθέτηση σε κάποιο κυβερνητικό πόστο είναι και ορισμένοι δραστήριοι βουλευτές, όπως η Φ. Βάκη, ο Δ. Σεβαστάκης κ.ά.

Το Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας και των επαγγελματιών σε νευραλγικές θέσεις των τομέων ανάπτυξης και οικονομίας, όπως, π.χ., ο Κ. Μίχαλος (πρόεδρος του ΕΒΕΑ), ο Β. Κορκίδης (πρόεδρος ΕΒΕΠ – ΕΣΕΕ), ο Γ. Καβαθθάς (ΓΣΕΒΕΕ) και ο Δ. Ασημακόπουλος (Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων) κ.ά.

Πάντως το Μαξίμου θέλει να εδραιώσει και να διευρύνει την επιρροή του στην Κεντροαριστερά και σε ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, αναθέτοντας κυβερνητικό/ά πόστο/α σε πρόσωπο ή πρόσωπα προερχόμενα από αυτό τον χώρο, που όμως δεν έχουν οργανική διασύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα της πρώην γραμματέως του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Μ. Ξενογιαννακοπούλου είναι πάλι στο προσκήνιο, ενώ στις επιλογές, και μάλιστα πολύ ψηλά στη λίστα, είναι το όνομα του Στ. Μπένου, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με επιτυχές έργο και στο υπουργείο Εσωτερικών (ΚΕΠ) και στο Πολιτισμού.

Aμετακίνητο, για την ώρα, θεωρείται το οικονομικό επιτελείο (Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης), ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Στον «αέρα» είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ενώ υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μετακινηθεί ο Π. Κουρουμπλής από το Ναυτιλίας σε άλλο υπουργείο.


Σχολιάστε εδώ