Ο Σαμαράς επιβάλλει τη γραμμή του

Ο Σαμαράς επιβάλλει τη γραμμή του

Προ των θυρών η διάσπαση στη ΝΔ

Σε ανακολουθίες και σκλήρυνση της στάσης του στο ζήτημα των Σκοπίων «σύρεται» ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάτω από την πίεση των «σκληρών» της παράταξης αλλά και τον φόβο ενός νέου πολιτικού φορέα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με αιχμή τα εθνικά θέματα. Ε­γκατέλειψε τη θέση περί σύνθετης ονομασίας, η οποία απηχεί και τις προσωπικές του απόψεις, και σταδιακά έφτασε στο σημείο να ζητεί αναστολή των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και μετάθεση των τελικών αποφάσεων για το μέλλον. (Το επόμενο βήμα θα είναι να ταχθεί κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία).

Υπό το βάρος των πιέσεων ο κ. Μητσοτάκης μετέβαλε στάση και στο ζήτημα των συλλαλητηρίων, ήρε το απαγορευτικό και έδωσε σε βουλευτές και στελέχη το «ελευθέρας» να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι αυτήν τη στιγμή τον τόνο στην τακτική της Νέας Δημοκρατίας δίνει ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι αν το θέμα έρθει στη Βουλή θα καταψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση για σύνθετη ονομασία, ακόμη και κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος.


Πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό στοιχίζονται μια σειρά από στελέχη, όπως οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Άν. Ασημακοπούλου, Β. Κικίλιας κ.ά., ενώ στο ίδιο στρατόπεδο έχει προσχωρήσει και ο επικοινωνιολόγος Τ. Θεοδωρικάκος.


Το σκεπτικό που προβάλλουν οι παραπάνω, με πιεστικό τρόπο οι περισσότεροι εξ αυτών, είναι ότι η ΝΔ πρέπει να αφουγκραστεί και να εκφράσει τα πατριωτικά αισθήματα της πλειονότητας των Ελλήνων σε ένα ζήτημα που μπορεί να γίνει η πολιτική ταφόπλακα για την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.

Η μετακίνηση του κ. Μητσοτάκη σε πιο σκληρές θέσεις έχει προκαλέσει προβληματισμό και αμηχανία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, που δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις προοπτικές της παράταξης.


Στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Β. Μεϊμαράκης, ο Ν. Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, κ.ά., βρίσκονται πιο κοντά στη θέση περί σύνθετης ονομασίας…


…ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, εκφράζοντας με έμμεσο τρόπο την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Επιλέγοντας τη σκληρή γραμμή ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απέναντί του μόνον τα κορυφαία στελέχη του αλλά και παράγοντες εκτός Ελλάδος.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, ο οποίος χαρακτήρισε κατάλληλη την χρονική συγκυρία για την επίλυση του Σκοπιανού, ένα μόλις 24ωρο μετά τη δήλωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας περί αναβολής των αποφάσεων και αναζήτησης καλύτερης συγκυρίας στο μέλλον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει παραλήπτης μηνυμάτων από διάφορα κέντρα στην Ευρώπη αλλά και πέραν του Ατλαντικού, που του επισημαίνουν την ανάγκη να βάλει πλάτη στην εξεύρεση λύσης για τα Σκόπια στη βάση της σύνθετης ονομασίας.


Σχολιάστε εδώ