Ν. Νικολόπουλος: «Να προστατεύονται η πρώτη κατοικία και των εμπόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών»

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων απηύθυνε στους Υπουργούς Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Οικονομικών ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος για το επίκαιρο ζήτημα της έλλειψης προστασίας της πρώτης κατοικίας των εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Λαμβάνοντας μηνύματα και διαμαρτυρίες από εκατοντάδες εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο Νίκος Νικολόπουλος διαπίστωσε ότι το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν είναι ισότιμο για όλους τους Έλληνες πολίτες καθώς αφήνει, σε μέγιστο βαθμό, απροστάτευτους τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες σε δυο κατηγορίες, σαν να μην έχουν δικαίωμα στην πρώτη κατοικία και στην στέγαση της οικογενείας τους οι μικρομεσαίοι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν υπολογίσουμε ότι άνω των 350.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ οφείλουν στον ΕΦΚΑ εισφορές και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν στο Δημόσιο και στις Τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες θα δούμε πογκρόμ καταδίωξης και πλειστηριασμών κατά ανήμπορών εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει σειρά από εμπόδια σε κάθε περίπτωση ρύθμισης με αποτέλεσμα να μένει έξω από προστασία η πλειοψηφία των εμπόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στην ερώτηση ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει:

«Στην επικαιρότητα είναι το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων πολιτών που βρέθηκαν σε δυσμενή οικονομική θέση, ιδίως λόγω της παρατεταμένης κρίσης, και για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην μείνουν στον δρόμο αυτοί και οι οικογένειές τους.

Η αρχή για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι και πρέπει να είναι μια. Προστασία, με τους ίδιους κανόνες, για όλους τους Έλληνες. Διαπιστώνουμε όμως ότι, δυστυχώς, η πρώτη κατοικία ορισμένων συμπολιτών μας δεν έχει την ίδια αξία με την πρώτη κατοικία άλλων.

Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους εμπόρους και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αναφέρομαι σε αυτούς, καθώς διαπιστώνω από δημόσιες αναφορές, ιδίως εκπροσώπων αυτών, ότι δεν υπάρχει το ίδιο πλαίσιο, στις γενικές του αρχές, για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το σπίτι των οποίων απειλείται λόγω των χρεών τους που προέκυψαν από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Θα αναφερθώ σε έναν έμπορο που έχει πτωχευτική ικανότητα, πχ ένας βιοτέχνης στην Δραπετσώνα.

Αν θελήσει να ενταχθεί στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και δεν εχει μια κερδοφόρα χρήση τα τελευταία τρία χρόνια, είναι αδύνατο. Αδύνατο επίσης είναι να ενταχθεί αν δεν εχει άλλες προϋποθέσεις, πχ βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης κλπ. Συνεπώς, η επιλογή ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό είναι ανύπαρκτη.

Αν πτωχεύσει η επιχείρησή του (εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης από το Πολυμελές Δικαστήριο), ο έμπορος θα μείνει δέσμιος της πτώχευσης, όλα τα χρόνια που αυτή θα εκκρεμεί. Σημειώνουμε ότι όσο εκκρεμεί η πτώχευση (μέσος όρος διάρκεια πτώχευσης στην Ελλάδα 6-8 χρόνια) ο έμπορος δεν μπορεί να ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη. Αν συμπτωχεύει μαζί με την εταιρεία του (μη κεφαλαιουχική εταιρεία) η πρώτη του κατοικία δεν προστατεύεται έναντι των πιστωτών του, όπως θα προστατευθεί ενός ιδιωτικού υπαλλήλου ή ενός συνταξιούχου η πρώτη κατοικία.

Αν η επιχείρηση του είναι σε κατάσταση που δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης, δεν μπορεί να ενταχθεί στον Εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν μπορεί να ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη, ο έμπορος δεν εχει κανένα μέσο να υπερασπίσει το βασικό αγαθό της πρώτης κατοικίας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποιος είναι ακριβώς ο τρόπος προστασίας της πρώτης κατοικίας ενός ελεύθερου επαγγελματία με οφειλές σε Τράπεζα, οφειλές προερχόμενες από την επιχειρηματική του δραστηριότητα;

2. Ποιος είναι ακριβώς ο τρόπος προστασίας της πρώτης κατοικίας ενός ελεύθερου επαγγελματία με οφειλές στο Δημόσιο και σε Ασφαλιστικά Ταμεία, οφειλές προερχόμενες από την επιχειρηματική του δραστηριότητα;

3. Ποιος είναι ακριβώς ο τρόπος προστασίας της πρώτης κατοικίας ενός εμπόρου με πτωχευτική ικανότητα που έχει οφειλές σε Τράπεζα, οφειλές προερχόμενες από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό λόγω έλλειψης του κριτηρίου βιωσιμότητας;

4. Ποιος είναι ακριβώς ο τρόπος προστασίας της πρώτης κατοικίας ενός εμπόρου με πτωχευτική ικανότητα που έχει οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, οφειλές προερχόμενες από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό λόγω έλλειψης του κριτηρίου βιωσιμότητας;

– Να κατατεθούν στην Βουλή Δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών για οφειλές προερχόμενες από την επιχειρηματικής τους δραστηριότητα.


Σχολιάστε εδώ