Κορκίδης: Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας!

Κορκίδης: Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας!

Όνειρο απατηλό παραμένει η ανάπτυξη…

Eντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στους φορείς της Αγοράς από αυτό που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι τελείωσαν τα βάσανα, η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και τέλος τα Μνημόνια. Γιατί οι φορείς της Αγοράς ζουν κάθε μέρα, κάθε στιγμή, τις δυσκολίες των επιχειρήσεων, όπου ο τζίρος έχει πέσει δραματικά. Κάτι που αποτυπώνεται και στο ότι κάθε μήνα αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία κατά 1,2 δισ. ευρώ, με το 2017 να κλείνει με νέα φουρνιά χρεών συν 12,8 δισ. ευρώ, πέρα από τις απλήρωτες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ότι «τα επικίνδυνα του τρίτου προγράμματος μπορεί να πέρασαν, αλλά τα δύσκολα, μεταξύ τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης, είναι ακόμα μπροστά μας» φωτογραφίζει την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της Αγοράς.

Το γύρισμα της σελίδας σε στέρεη βάση, που δεν θα επιτρέπει πισωγυρίσματα, δεν φαίνεται στον ορίζοντα και οι αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομικών υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού, ότι περάσαμε τον κάβο και μπήκαμε στο πλοίο της Ανάπτυξης, δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Βασίλης Κορκίδης:

♦ Το ταμειακό απόθεμα «cash buffer» επαρκεί για τουλάχιστον 10 μήνες και θα πρέπει να φτάσει τα 17 δισ. ευρώ για να καλύψει ένα έτος και τα 30 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020.
♦ Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 έκλεισε στο 1,6%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% και πολύ χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού για 2,7%.
♦ Υστέρηση εσόδων αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2018, που εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ