«Βαβέλ» το Κίνημα Αλλαγής

«Βαβέλ» το Κίνημα Αλλαγής

Φώφη: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν στην πλάτη του λαού

Τριβές και τριγμούς προκαλεί το Σκοπιανό στο Κίνημα Αλλαγής. Ήδη και παρά τις προσπάθειες να κρατηθούν τα προσχήματα και οι χαμηλοί τόνοι δημιουργείται μια μίνι Βαβέλ από την πολυφωνία και τις εσπευσμένες κινήσεις τόσο του Σταύρου Θεοδωράκη και βουλευτών του Ποταμιού -πρωτίστως- αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιώργου Παπανδρέου, που τρόπον τινά διαμήνυσαν ότι θα στηρίξουν την κυβερνητική θέση περί σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κώστας Σημίτης αλλά και αρκετά στελέχη του άλλοτε εκσυγχρονιστικού μπλοκ, ενώ αυτήν τη θέση φαίνεται να στηρίζει και ο Γιώργος Καμίνης. Τις ίδιες ώρες ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί συσπειρώσει γύρω του το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», τηρώντας ωστόσο αποστάσεις από την κυβερνητική πρόταση για σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ δεν κρύβει ότι βλέπει θετικά τις κινητοποιήσεις που γίνονται και διαχωρίζουν το πλήθος του κόσμου από κάποιους ακραίους.

Μαζί του πορεύεται και η Εύα Καϊλή, η οποία έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και αναζητά κεντρικό πολιτικό ρόλο στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Η Φώφη Γεννηματά χρειάστηκε να κάνει μια ηχηρή και ηγετική παρέμβαση στη Βουλή για να μαζέψει την κατάσταση και να στείλει ένα μήνυμα -πρωτίστως- στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του Ποταμιού. «Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη δική μας θέση», είπε συγκεκριμένα. Δεν είναι λίγοι πλέον μέσα στο ΠΑΣΟΚ που αναρωτιού­νται αν «ήταν επωφελής και πολιτικά χρήσιμη η ενοποίηση» και μάλιστα από τη στιγμή που βρήκαν μέσα από αυτήν τη δυναμική ρόλο και λόγο παράγοντες που πιθανότατα δεν θα επανεξελέγονταν ούτε βουλευτές.

«Το μεγάλο και κεντρικό μαγαζί παραμένει στον χώρο της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ. Ναι μεν έπρεπε να ανοίξουμε την πόρτα της διεύρυνσης και της ενότητας, αλλά με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να μην μπορεί ο καθένας να παίζει τα προσωπικά του παιχνίδια και να αναπτύσσει τις προσωπικές του στρατηγικές με τις πλάτες και τις δυνάμεις τις δικές μας», σημείωναν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πολλά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτιμούν πως όσο το Σκοπιανό μένει ψηλά στην πολιτική ατζέ­ντα θα δημιουργεί, λόγω και του τρόπου με τον οποίο το χειρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, μεγάλα προβλήματα στη συνοχή και του Κινήματος Αλλαγής αλλά και της ΝΔ.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι υπό το άγχος να τηρηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες και να κρατηθεί συσπειρωμένη η βασική ηγετική ομάδα, υποτιμήθηκε το πατριωτικό συναίσθημα του λαού και υποτιμήθηκαν τα συλλαλητήρια, με αποτέλεσμα να αποτελέσει οδυνηρή έκπληξη στη συνέχεια η μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, αυτό που επιδιώκει η Χαριλάου Τρικούπη είναι να παραμείνουν όλα τα επώνυμα στελέχη και όλοι οι επώνυμοι παράγοντες συσπειρωμένοι όσο μπορούν στη γενική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes και απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα των Σκοπίων.


Στηρίζει Τσίπρα ο Θεοδωράκης


Ωστόσο, δίπλα στο πρόβλημα με τις εσπευσμένες κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, που ουσιαστικά προδίκασε ότι θα ψηφίσει στη Βουλή συμφωνία με σύνθετη ονομασία, και άλλοι βουλευτές του Ποταμιού φαίνεται να επισπεύδουν τις κινήσεις τους, όπως, για παράδειγμα, ο Σπύρος Δανέλλης, που είναι υπέρ του συμβιβασμού με σύνθετη ονομασία και τις επόμενες μέρες θα εμφανιστεί δίπλα στον Φώτη Κουβέλη και τον Νίκο Βούτση σε εκδήλωση για τη λύση του Σκοπιανού.

Πάντως η Φώφη Γεννηματά παραμονή της συνάντησης της στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για ενημέρωση γύρω από το Σκοπιανό, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για μυστική διπλωματία, που υπονομεύει κάθε προοπτική επίλυσης, και υποστήριξε πως η θέση του κ. Μητσοτάκη «επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή της ΝΔ».

Αναφερόμενη, τέλος, στα συλλαλητήρια είπε: «Σεβόμαστε τις γνήσιες ευαισθησίες του λαού. Δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν στην πλάτη του λαού και με αυτό το θέμα και προσπαθούν να διχάσουν. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Τηρούμε υπεύθυνη στάση».


Σχολιάστε εδώ