Στη φάκα οι κακοπληρωτές!

Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών, με τον Ντράγκι να απαιτεί κατάργηση του νόμου Κατσέλη!

Σε μέτρα κατά των… περιβόητων κακοπληρωτών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους όταν βγαίνουν σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία τους για χρέη που έχουν εμφανίζονται ως… φτωχαδάκια, προχωρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την ηγεσία των συμβολαιογράφων.
Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση σε κάθε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που θα αναρτάται να μην αναγράφεται μόνο το ύψος της οφειλής για τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό αλλά το σύνολο των οφειλών, ώστε όταν αρχίζει η διαδικασία να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, αν και υπάρχει η άποψη ότι μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί να ισχύσει.

«Δεν είναι δυνατόν συμπολίτης μας που χρωστάει 800.000 ευρώ ή 1.000.000 ή 2.000.000 ευρώ να ισχυρίζεται ότι πρέπει να έχει συγκεκριμένη προστασία, όπως έχει ανάγκη ο συμπολίτης μας ο οποίος έχει πάρει ένα μικρό δάνειο, έχει εξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος και του ζητούν συνεχώς πανωτόκια κ.ά.», είπε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας.

Θύελλα πλειστηριασμών

Με το τελεσίγραφο να γίνουν 130.000 πλειστηριασμοί μέχρι το 2021 έκλεισε η περιβόητη τρίτη αξιολόγηση και θα γίνει η πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης της δόσης, 5,7 δισ. από τα 6,7 δισ. ευρώ που είναι συνολικά, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να απαιτεί την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από… χωρίου εις χωρίον σε όλη την επικράτεια!

Και να ζητάει ακόμη και αλλαγές στον νόμο Κατσέλη προς το αυστηρότερο, κάτι που σημαίνει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύει για πολύ περιορισμένο αριθμό νοικοκυριών. Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, θα υπάρξει μεγάλο κύμα αντιδράσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 180.000 αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και έχουν εκδοθεί 50.000 αποφάσεις, από τις οποίες το 60% είναι υπέρ των οφειλετών και το 40% απορριπτικές ή υπέρ των τραπεζών. Επίσης, έως το τέλος του περσινού Ιουνίου είχαν κατατεθεί 15.000 νέες προσφυγές.

101,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια!

Σε σχέση με τις εντολές του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την αύξηση των ρευστοποιήσεων, από τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός των πλειστηριασμών σε 1.000 τον μήνα, για να φθάσουν στους 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και στο σύνολο να έχουν γίνει 10.000 πλειστηριασμοί στο τέλος του έτους. Από το 2019 και για μία τριετία, μέχρι το 2021, προβλέπεται η διεξαγωγή 40.000 πλειστηριασμών ετησίως, για να φθάσουν σε σύνολο στους 130.000.
Αυτοί οι υπολογισμοί συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι της ΕΚΤ για τη διαχείριση του όγκου των προβληματικών δανείων και πρωτίστως για τα stress tests που θα κληθούν να περάσουν σε λίγο καιρό.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 το σύνολο των δανείων ήταν 121,4 δισ. ευρώ και από αυτά τα 101,3 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα και μόλις 20,1 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα.
Σύμφωνα με τις εντολές Ντράγκι, ο στόχος είναι τον Δεκέμβριο του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί στα 64,2 δισ. ευρώ.

Με βάση εκτιμήσεις των τραπεζών, ευελπιστούν να εισπράξουν μόλις 3,5 δισ., 10,6 δισ. να βγουν σε πλειστηριασμό, 11,6 δισ. να πουληθούν, 10,6 δισ. να διαγραφούν και για 1 δισ. να γίνουν διάφορες ενέργειες.


Σχολιάστε εδώ