Ομόφωνη αθώωση του «ΠΑΡΟΝ» – Μεγάλη ήττα του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου Ιερόθεου στο Εφετείο

Ομόφωνη αθώωση του «ΠΑΡΟΝ» – Μεγάλη ήττα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου στο Εφετείο

Χάρη στους δικαστές, δεν πέρασε η απόπειρα φίμωσης του Τύπου

Υπέρ της αθώωσης είχε ταχθεί και η Εισαγγελέας

Είχε μηνύσει την εφημερίδα μας ότι… παραβιάσαμε
τα προσωπικά του δεδομένα, επειδή δημοσιεύσαμε τη δίωξη
που είχε ασκήσει εναντίον του ο Εισαγγελέας Εφετών Αγρινίου!


Απίστευτο, δυστυχώς όμως αληθινό. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος επιχείρησε να θεσπισθεί ότι είναι… έγκλημα όταν μια εφημερίδα, ο Τύπος γενικά, αποκαλύπτει την άσκηση δίωξης με εισαγγελική απόφαση, γιατί η δημοσίευση παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.

Παρότι δεν αμφισβητούσε την αλήθεια της είδησης, ούτε κατά ένα κόμμα. Η δίωξη είχε ασκηθεί εναντίον όλου του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Μητροπολίτης, και η κατηγορία ήταν ότι παρανόμως και εκ προθέσεως το Συμβούλιο υποχρέωσε τον ιερομόναχο Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο να καταβάλει χρηματικό ποσό που αχρεωστήτως είχε εισπράξει, ο οποίος έχει δικαιωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στη δίκη που έγινε στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 12 Οκτωβρίου 2017 το Δικαστήριο αποδέχθηκε στο άψε – σβήσε, μέχρι κεραίας, όλους τους ισχυρισμούς του Μητροπολίτη – μηνυτή ότι η εφημερίδα παραβίασε τα προ­σωπικά του δεδομένα και επέβαλε στον σύμβουλο έκδοσης του «ΠΑΡΟΝ» Γεράσιμο Κουρή ποινή φυλάκισης ΔΥΟ χρόνων και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, αποδεχόμενο πλήρως την πρόταση του Εισαγγελέα Ιωάννη Κελάμη. Πρόεδρος ήταν η Γλυκερία – Λουίζα Ιωαννίδου και μέλη οι Μαρία Νταγκονίκου και Κων. Παπαγεωργίου.

Η έφεση που υποβάλαμε εκδικάσθηκε πριν από δύο εβδομάδες, στις 15 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, στο Α’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών, με ΑΠΟΝΤΑ τον μηνυτή Μητροπολίτη, προφανώς γιατί και ο ίδιος αντιλαμβανόταν ότι δεν θα μπο­ρούσε να αποδείξει πως υπήρξε παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων.


Η απόφαση είναι τεράστιας σημασίας για την ελευθεροτυπία στη χώρα, γιατί μια καταδίκη θα έδινε στον κάθε κα­τηγορούμενο, ακόμη και στον δολοφόνο και στον τρομοκράτη, το… δικαίωμα να… απαγορεύει στις εφημερίδες να γρά­φουν ότι παραπέμπεται σε δίκη γιατί θα παραβιάζονταν τα προσωπικά του δεδομένα. Και θα έπρεπε να περιμένουν να γίνει η δίκη για να… δικαιούνται να γράψουν!


Από την πλευρά της εφημερίδας μας, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος και η δικαστική ρεπόρτερ Τζώρτζια Κο­ντράρου. Την κατηγορία αντέκρουσε ο πολύ γνωστός δικηγόρος των Αθηνών Αντώνης Βγόντζας, επισημαίνοντας ότι δεν παραβιάσθηκε κανένα προσωπικό δεδομένο του Μητροπολίτη και παραπέμποντας σε σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.

Η Εισαγγελέας κ. Μαρία Γκανά πρότεινε την απαλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι δεν προκύπτει παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Το Δικαστήριο, πρόεδρος του οποίου ήταν η πρόεδρος Εφετών κ. Μαρία Βάρκα, και μέλη οι Εφέτες Κωνσταντίνα Χαλκιά και Μαρία Μπαντουβά, με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε αθώο τον σύμβουλο έκδοσης του «ΠΑΡΟΝ».

Χάρη στους παραπάνω δικαστές, αποφεύχθηκε η φίμωση του Τύπου.


Σχολιάστε εδώ