Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο

Το σύμφωνο που θα συντάξει η Ελλάδα θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την άλλη πλευρά. Δεν έχει τη μορφή «take it or leave it».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει με τις Ελληνικές εκλογές το 2019.


«Π»: Σαφώς και «δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα» διότι αυτοί οι οποίοι “καίγονται” για να “τρέξουν” γρήγορα οι εξελίξεις ειναι οι γείτονες… όπως η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι “παγωμένη” από το 2008!


Αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Nimetz ζήτησε να δωθεί ως αντάλαγμα της ελληνικής πρότασης για την “αμετάφραστη ονομασία”, να μείνουν όλα τα υπόλοιπα θέματα για μετά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ!

Η πρόταση είναι ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ από την Αθήνα η οποία επιμένει πως τα θέματα αλυτρωτισμού πρέπει να αλλάξουν και να γίνει αυτό με συνταγματική ανθεώρηση η οποία θα περιλαμβάνει και την αλλαγή της ονομασίας πριν από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Οι ελληνικές προτάσεις, που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στον κ. Νίμιτς, όπως έχουμε γράψει στο «Π», είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Βίντεο : AMNAwebTV

Η χθεσινή συνέντευξη του Ν. Κοτζιά στην ΕΡΤ  ενόχλησε την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ αναφέροντας: «H δημοσιοποίηση των τελικών θέσεων μπορεί να περιορίσει το περιθώριο των συνομιλιών».

Κουμουτσάκος:

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», τόνισε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

«Γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:

Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».


Οι Δηλώσεις του Ν. Κοτζιά μετά την συνάντηση με τον κ. Nimetz:

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαμε μία δημιουργική, παραγωγική συνάντηση με τον κ. Nimetz. Του εξήγησα την πρότασή μας για το Σύμφωνο, του είπα τί μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει. Του είπα τη σκέψη μου: πού βρίσκω τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς, του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους. Νομίζω ότι, καλή τη πίστη, πρέπει να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα άλλα τα αφήνω σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Dimitrov θα τον δείτε τώρα σύντομα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν θα τον δω τώρα, θα τον δω αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρει η άλλη πλευρά για το Σύμφωνο; γιατί έχουν βγάλει μία ανακοίνωση.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς. Δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει δυνατότητα να δώσει προτάσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Βέβαια, θα είναι δική μας πρόταση. Μπορεί να ζητήσει να το αλλάξει όλο, μπορεί να έχει εναλλακτική δική του λύση, τροποποιήσεις. Δεν είναι «πάρτο ή άφησέ το», είναι μία πρόταση για συζήτηση, για διάλογο, για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τυχόν χρονοδιάγραμμα που έχετε μπροστά σας για το Σύμφωνο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Θέλει πολλή δουλειά. Εξαρτάται αν οι προτάσεις που κάνουν είναι λογικές και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά, ή χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προλάβετε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για ποιο πράγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το χρονοδιάγραμμα…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κάτι που μπορεί να συνεχιστεί και με …

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε. Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, αλλά για να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία ή η πΓΔΜ, να μην μπερδευτεί με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019, όπως το ξέρετε όλοι σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η άποψη του κ. Nimetz για το Σύμφωνο ποια ήταν;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο κ. Nimetz είναι ένας εξαιρετικά ικανός συνομιλητής και πάντα βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις νέες μας προτάσεις.


Σχολιάστε εδώ