Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Η σύνθετη ονομασία διχάζει τους βουλευτές

Αν και στο εσωτερικό μέτωπο φαίνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το Σκοπιανό ως μοχλό για να αποσυσπειρώνει και να διεμβολίζει και τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, οι παρενέργειες από τη διαφαινόμενη χρήση του όρου «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία δείχνουν να υπάρχουν και εντός ΣΥΡΙΖΑ και δη εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και εντός Υπουργικού Συμβουλίου.

Το θέμα με τον Πάνο Καμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξακολουθεί να ταλανίζει το Μαξίμου, όμως νέοι πονοκέφαλοι έχουν προστεθεί τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου υπάρχουν αναταράξεις, αμφιβολίες και μεγάλοι προβληματισμοί για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο Σκοπιανό, ενώ πολλοί βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη είναι οργισμένοι με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και για τον κόσμο που συμμετείχε: «Τα γκρουπούσκουλα του 3% και του 4% είναι στα κάγκελα με τον εθνομηδενισμό τους και θέλουν να στρέψουν όλη την κοινωνία εναντίον μας με τα όσα λένε περί Μακεδονίας και του συλλαλητηρίου».

Σημαίνων κοινοβουλευτικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σημείωνε: «Αν δεν καταλαβαίνουν την ψυχή και την αγωνία του κόσμου για τα εθνικά θέματα, καλύτερα να σιωπούν.

Διότι είναι άλλο πράγμα να κάνεις μια πολιτική επιλογή και άλλο να υβρίζεις και να υποτιμάς τον κόσμο. Αν συνεχιστεί αυτό το βιολί όχι μόνο θα βγάλουμε όλο τον κόσμο στον δρόμο, αλλά δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε από τα γιουχαΐσματα».

Πέραν τούτων, δηλαδή πέραν του τρόπου που αντιμετωπίζουν τα συλλαλητήρια ορισμένα στελέχη, υπάρχουν και άλλα, σοβαρά προβλήματα, που είναι αγκάθια για το Μαξίμου.

Κατ’ αρχάς, ακόμα και στο θέμα της σύνθετης ονομασίας υπάρχουν διχογνωμίες και σοβαρές ενστάσεις.


Υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών αλλά και υπουργών που δεν θέλουν το «Nova Macedonia» και ζητούν τουλάχιστον να υπάρχει ένας πολύ σαφής γεωγραφικός προσδιορισμός (Άνω ή Βόρεια «Μακεδονία»).


Και αυτό γιατί το «Nova Macedonia» δεν είναι αποδεκτό στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Μακεδονία, καθώς υποκρύπτει πιο έντονα, εθνοτικά και αλυτρωτικά ζητήματα. «Αν πάμε σε συμφωνία για το ‘‘Nova Macedonia’’ θα μας διώχνουν με τις κλωτσιές από κάθε γωνιά της Μακεδονίας και ιδίως από τη Θεσσαλονίκη», επισημαίνουν βουλευτές αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το θέμα αυτό έχουν επισημάνει στον πρωθυπουργό και κάποιοι υπουργοί, που τον προτρέπουν σε περίπτωση συμβιβασμού να προτιμήσει αμιγή και καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες μορφοποιείται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μια ακόμα τάση, η οποία φαίνεται να αποκτά κάποια επιρροή. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ένα ευρύτερο θέμα συναίνεσης γύρω από αυτό το κρίσιμο θέμα.

«Αν δεν υπάρξει μια συναινετική διαδικασία και συνεννόηση, ώστε η όποια συμβιβαστική πρόταση για σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη ‘‘Μακεδονία’’ να στηριχθεί και να ψηφιστεί τουλάχιστον από μεγάλο αριθμό βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τότε είναι πολύ πιθανό να μη συναινέσουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγούν πως «για ένα τέτοιο θέμα, διαχρονικό και με εθνική βαρύτητα, δεν μπορεί να μην υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση και στο τέλος δακτυλοδεικτούμενοι θα βρεθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άντε και ένας-δύο από το Ποτάμι ή από την Ένωση Κεντρώων».

Μάλιστα σημειώνουν πως σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία και απομονωθεί από τα κεντρικά θεσμικά κόμματα της αντιπολίτευσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ναι» και ΝΔ – Συμπαράταξη κρατήσουν άλλη στάση, «τότε θα εξαερωθούμε όπως το ΠΑΣΟΚ, όταν ψήφιζε μόνο του το Μνημόνιο».


Σχολιάστε εδώ