Αλλαγή πλεύσης του Αρχιεπισκόπου
Μετά τις αντιδράσεις Μητροπολιτών και λαού
– «Ναι» στη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Αθήνας
Σε αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία υποχρεώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπό το βάρος των μαζικών αντιδράσεων Μητροπολιτών και κληρικών αλλά και της αγανάκτησης των απλών πολιτών. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το «απαγορευτικό» που είχε εκπέμψει ισχυριζόμενος ότι τα Συλλαλητήρια δεν βοηθούν στην επίλυση του θέματος, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποφασίσθηκε να δοθεί «ελευθέρας» σε όσους Μητροπολίτες και κληρικούς θέλουν να μετάσχουν στο Συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε κριτική από ορισμένους ιεράρχες σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Απαντώντας, ανέφερε ότι τα λεγόμενά του παρερμηνεύθηκαν και προσέλαβαν εντελώς άλλη διάσταση από αυτήν που ο ίδιος επιθυμούσε να δώσει στο όλο ζήτημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, για ευνόητους λόγους, και η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη λύπη της και την πικρία της διότι κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν τη νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Αρχιεπισκόπου για την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος των Σκοπίων με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας.
Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Εκκλησίας περί μη αποδοχής για χρήση από τα Σκόπια του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, κάτι που θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των Συλλαλητηρίων, η Ιερά Σύνοδος τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η Εκκλησία υπήρξε διαχρονικά πρωτοπόρος στους αγώνες του έθνους και ως εκ τούτου θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας είναι επαινετή, αρκεί να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα». Τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος της. «Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες», καταλήγει.
Σεραφείμ: Πάρτε μέρος στο Συλλαλητήριο
Στο μεταξύ, με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ καλεί τους κληρικούς και τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στο «ακηδεμόνευτο και ακομμάτιστο», όπως το χαρακτηρίζει, Συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις στις 4 Φεβρουαρίου.
Επισημαίνει ακόμη πως το γεγονός ότι πολλά κράτη αναγνώρισαν το κρατίδιο της FYROM με τη συνταγματική του ονομασία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για τη βιωσιμότητα και την οικονομική του ανάπτυξη. Και ότι η ισχύς ενός κράτους δεν προκύπτει από την αποδεκτή ή μη ονομασία του, αλλά από την οικονομική και αμυντική του ευρωστία, την κοινωνική συνοχή του, τις συμμαχίες του και τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμούς, που στην περίπτωση των Σκοπίων είναι ανύπαρκτα.
«Δεν αντιλαμβάνεται κανείς», σημειώνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς, «γιατί πρέπει η ελληνική πλευρά να σπεύσει να του τα προσφέρει. Πολύ περισσότερο που το κρατίδιο αυτό τρέφει επισήμως αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της Β. Ελλάδας, που ασφαλώς δεν πρόκειται να εξαερωθούν επειδή θα αλλάξουν όνομα το αεροδρόμιο ή κάποιοι δρόμοι της χώρας. Ο αλυτρωτισμός είναι κεντρικό στοιχείο της εθνικής ιδεολογίας και της διάχυτης κουλτούρας των σλάβων κατοίκων του κρατιδίου».