30 δισ. ευρώ καβάτζα για την έξοδο από τα Μνημόνια

Στόχος της κυβέρνησης

Όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας η έξοδος στις Αγορές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με το πρώτο βήμα να γίνεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Έξοδος που θα οδηγήσει σε… απελευθέρωση από τα δεσμά των Μνημονίων, συν το ότι οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους, που… αισίως έχει φθάσει στο 177% του ΑΕΠ, θα ξεκινήσουν σε εντελώς διαφορετική βάση, πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα.

Και είναι συμφέρουσα η έξοδος στις Αγορές τώρα γιατί αυτή την εποχή έχει «τυπωθεί» πολύ χρήμα και υπάρχει μεγάλη αναζήτηση «αγοραστών», κάτι που επιβεβαιώνεται από το ότι έχουν πέσει πάρα πολύ τα επιτόκια, σε σημείο η γειτόνισσά μας Βουλγαρία να δανείζεται με επιτόκιο 1,5%.


 Το έδαφος στις Αγορές είναι πρόσφορο, λένε χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι, απόδειξη το ότι έχουν πέσει πολύ τα επιτόκια, γιατί έχει «τυπωθεί» πολύ χρήμα


Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την έξοδο στις Αγορές είναι να υπάρχει μια καβάτζα (μαξιλάρι) για να μη συνοδευθεί το τέλος των Μνημονίων τον Αύγουστο με νέα δεσμά –«προληπτική γραμμή στήριξης» αποκαλείται πιο… εύηχα–, ώστε να μπορεί να καλυφθεί όποια τρύπα προκύψει στο Ταμείο, όπως προτείνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κάτι που θα συνδέεται με σκληρή επιτροπεία για κάποια χρόνια… Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές, υποστηρίζουν ότι είναι ευκαιρία να βγει η χώρα στις Αγορές γιατί υπάρχει «φθηνό» χρήμα και το επιτόκιο με το οποίο μπορεί να δανειστεί είναι γύρω στο 3,5%.

Ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι για τρεις εξόδους: ένα 7ετές ομόλογο ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες, ένα 3ετές και ένα 10ετές στο τέλος του προγράμματος. Το συνολικό ποσό που θα αναζητηθεί, για να είναι διασφαλισμένη η πορεία της οικονομίας μέχρι το 2020, είναι μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν παράγοντες της Αγοράς που έχουν σχέσεις με το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει. «Βλέπουν» ότι αποτελεί πλέον «μεγάλη ευκαιρία» για να κάνει κάποιος δουλειές, και μάλιστα αρκετά αποδοτικές.

Οι τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτοί που σχετίζονται με τον τουρισμό (όπως μεγάλα ξενοδοχεία στην Αθήνα και στα κοσμοπολίτικα νησιά), καθώς τα μηνύματα που έρχονται από παντού δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων, που θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.


Σχολιάστε εδώ