Στο υπουργείο Ναυτιλίας πέταξε το… μπαλάκι η Cosco για τις επενδύσεις στο λιμάνι!

Στο υπουργείο Ναυτιλίας πέταξε το… μπαλάκι η Cosco για τις επενδύσεις στο λιμάνι!

Στον υπουργό Ναυτιλίας πέταξε το μπαλάκι των επενδύσεων που υποχρεούται να κάνει στους χώρους του ΟΛΠ η Cosco, σύμφωνα με τις συμβατικές της δεσμεύσεις, αφού το επενδυτικό πρόγραμμα που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα στους δημάρχους των παραλιμένιων δήμων, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και φορείς της πόλης απέχει από αυτά που έχει υπογράψει ότι θα κάνει.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και οι τρεις δήμαρχοι (Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος) ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της Cosco την Παρασκευή το μεσημέρι και έπρεπε να τοποθετηθούν μέχρι σήμερα! Δηλαδή, είχαν μόλις δύο μέρες καιρό, και μάλιστα αργίες, για να καταλάβουν τι θέλει να κάνει στο λιμάνι η Cosco. Για να διαπιστώσουν αν αυτά που προτείνει ευθυγραμμίζονται με τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να πουν πού συμφωνούν και πού όχι.

Φυσικά, η Cosco είχε τους λόγους της που τους άφησε αυτά τα ασφυκτικά στενά περιθώρια. Κατά συνέπεια, η Cosco προχώρησε σε μια άρπα-κόλλα διαδικασία. Αυτό ακριβώς κατήγγειλαν και οι δήμαρχοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι υπό καθεστώς πίεσης δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν απόψεις και να γίνουν συνένοχοι των παραλείψεων και των αστοχιών που έχει το πρόγραμμα που κατέθεσαν οι Κινέζοι.

Τα έργα που θα γίνουν
Όσον αφορά, καθ’ εαυτό το πρόγραμμα που παρουσίασε η Cosco, προβλέπει την ίδρυση τεσσάρων πεντάστερων ξενοδοχείων στον χώρο του λιμανιού, τη δημιουργία ενός Mall, δύο κτιρίων στο τελωνείο για πάρκινγκ, δημιουργία αποθηκών logistics στο Ικόνιο, λειτουργία ναυπηγικής μονάδας για μεγάλα γιοτ στο Πέραμα και εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων, σε πρώτη φάση, δίπλα από τον ΣΕΜΠΟ, η οποία αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά τον Μάρτιο.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο νέοι προβλήτες υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, με χώρους υποδοχής και εστιατόρια. Μεταξύ των χώρων αυτών και στη σημερινή προβλήτα του Κανέλλου θα γίνουν τα δύο ξενοδοχεία και τα άλλα δύο στο χώρο των Αποθηκών δίπλα από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που είχε προγραμματισθεί και προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού, δεν θα γίνει, όπως δεν θα γίνουν η ανακαίνιση του Σιλό και οι τέσσερις νέες προβλήτες κρουαζιερόπλοιων (σ.σ.: Από έξι που προβλέπονταν, θα γίνουν τελικά δύο, όπως προαναφέραμε). Από δω και πέρα το θέμα είναι πλέον στα χέρια του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος θα δώσει το πράσινο φως για την πρόοδο και την εξέλιξη των έργων.


Σχολιάστε εδώ