Να η αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος που είχε προαναγγείλει ο Βούτσης

Σε «λυδία λίθο» για το πολιτικό σύστημα της χώρας ενδέχεται να εξελιχθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Οι ισχυρές αναταράξεις που καταγράφονται στην κυβέρνηση αλλά και στα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης προοιωνίζονται ραγδαίες εξελίξεις και μη προβλέψιμες ανατροπές. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ενισχύουν την αίσθηση, που υπάρχει διάχυτη στο πολιτικό στερέωμα, ότι βάσει σχεδίου ο Αλ. Τσίπρας άνοιξε στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με βασικό σκοπό ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη γειτονική χώρα, να προκαλέσει ρήγματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτίστως και κατά κύριο λόγο στη Νέα Δημοκρατία. Κι όλα δείχνουν ότι ενδεχομένως να έχει πετύχει διάνα.


 Στην παγίδα του Τσίπρα έπεσε ο Μητσοτάκης – Με διάσπαση απειλείται η ΝΔ


Αποκαλυπτικές των προθέσεων του πρωθυπουργού ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε ότι «το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος». Αν ταυτόχρονα με τη… διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας καταφέρει να επιλύσει, οριστικά και αμετάκλητα, και το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα, θα έχει επιτύχει το απόλυτο.

Όλα δείχνουν ότι ο πρώτος που έπεσε στην παγίδα του πρωθυπουργού ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και είναι άγνωστο αν και πώς θα καταφέρει να βγει από αυτή.


 Οι διαδοχικές αλλαγές στη θέση του το τελευταίο διάστημα κατέδειξαν, πρώτον, ότι δεν ελέγχει το κόμμα στο οποίο προεδρεύει, δεύτερον, ότι «σύρεται» από την πτέρυγα των «σκληρών» και, τρίτον, ότι τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας χαράσσει ο Αντ. Σαμαράς!


Αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις του Κ. Καραμανλή, που έχει αποφύγει ως σήμερα να τοποθετηθεί με σαφήνεια υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Στην περίπτωσή του Κυρ. Μητσοτάκη τα πράγματα είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν υποκύψει τελικά στη γραμμή των «σκληρών» και πει όχι στη σύνθετη ονομασία θα βρεθεί απέναντι σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, που επιθυμούν διακαώς να ρυθμιστεί εδώ και τώρα η εκκρεμότητα με το όνομα καθώς, επίσης, και με πλειάδα στελεχών της παράταξης (Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης, Ν. Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη κ.ά.) που εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς και σύμφωνοι με τη σύνθετη ονομασία. Αν, αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να στηρίξει μια λύση για σύνθετη ονομασία θα βρεθεί ενώπιον του κινδύνου μιας ανταρσίας στη Νέα Δημοκρατία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση, αλλά και της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά του με αιχμή τα εθνικά θέματα. Κάτι τέτοιο θα έβαζε ταφόπλακα στα όνειρά του για άνοδο στην εξουσία και την πρωθυπουργία.

Αναταράξεις ωστόσο καταγράφονται και στο νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής, καθώς ενώ η Φ. Γεννηματά εμφανίζεται επιφυλακτική και κριτική απέναντι στον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση, ο Στ. Θεοδωράκης δείχνει σαν… έτοιμος από καιρό να βάλει την υπογραφή του σε μια ονομασία για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία». Πέραν αυτού, στα ενδότερα του Κινήματος υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις εκ μέρους βουλευτών, με τον προερχόμενο από το Ποτάμι Σπ. Δανέλλη να δηλώνει έτοιμος να ψηφίσει και ένα όνομα με σκέτο «Μακεδονία». Σιγή ιχθύος τηρούν την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ, όπως, π.χ., ο Β. Βενιζέλος, που λόγω εντοπιότητας (εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη) έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον.

Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, λόγω της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Θα πρέπει είτε να απεμπολήσουν τις βασικές αρχές τους σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα και να εκτεθούν ανεπανόρθωτα έναντι του ελληνικού λαού και των ψηφοφόρων τους είτε να παραμείνουν μέχρι τέλους αμετακίνητοι στις θέσεις τους (όχι στη χρήση του όρου «Μακεδονία»), με ορατό τον κίνδυνο να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, την εξουσία και τα προνόμιά της.


 Οι παλινωδίες του Π. Καμμένου αντανακλούν την αγωνία του για τις εξελίξεις αλλά και την προσπάθειά του να επιτύχει το… δυσκολοκατόρθωτο: Και σταθερός στη θέση του να παραμείνει και τη θέση του στον κυβερνητικό συνασπισμό να διατηρήσει.


Αναταράξεις υπάρχουν και στην Ένωση Κεντρώων, καθώς δύο βουλευτές είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ο ένας (Γ. Κατσιαντώνης) μάλιστα το έχει δηλώσει και δημόσια. Την ίδια στιγμή ο Β. Λεβέντης είναι κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, μετέχει ενεργά στα συλλαλητήρια και κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι αν συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία θα διαπράξει «προδοσία» σε βάρος της ίδιας του της χώρας.

Οι εξελίξεις στο πρόβλημα με τα Σκόπια δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την Εκκλησία. Κάθε άλλο. Το ρήγμα που έχει προκληθεί είναι βαθύ, η κατάσταση μη αναστρέψιμη. Η διολίσθηση του Αρχιεπισκόπου στη λογική του συμβιβασμού με τη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των «σκληρών» της Ιεραρχίας. Υπό το βάρος των αντιδράσεων αυτών, ο κ. Ιερώνυμος αναγκάσθηκε να άρει το άτυπο απαγορευτικό για συμμετοχή των μητροπολιτών στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί άλλωστε η παρουσία εννέα εξ αυτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και η απόφαση της Ένωσης Κληρικών να δώσει το «παρών» στο επικείμενο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, αμέσως μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας, είχε απολογητικό χαρακτήρα και σκοπό να αμβλύνει τις διαφορές στους κόλπους της Εκκλησίας. Τα τελευταία γεγονότα κατέδειξαν επιπλέον ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν ελέγχει πλέον την Ιεραρχία και το ζήτημα των Σκοπίων είναι πιθανό να τον βάλει σε μακρά πορεία αμφισβήτησης και φθοράς.


Σχολιάστε εδώ