Αργοστόλι: Καρέτα-καρέτα (βίντεο)

Αργοστόλι: Καρέτα-καρέτα (βίντεο)

ΠΗΓΗ: www.kefaloniapress.gr

Λιμάνι Αργοστολίου. Οι καρέτα καρέτα παίζουν.

 


Η διάσημη παραλία των χελωνών στο Ρατζακλί απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα και μπορείτε να πάτε εκεί και περπατώντας. Οι ντόπιοι έχουν ιδρύσει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται ‘The Katelios Group’ για την προστασία των χελωνών καρέτα-καρέτα, οι οποίες γεννούν τα αυγά τους σε αυτές τις παραλίες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα ζώα, επικοινωνήστε με τους εθελοντές της οργάνωσης, οι οποίοι θα χαρούν να σας ενημερώσουν.

'Katelios' - Κεφαλονιά
Attribution: Dave Challender

Ο σύλλογος Κατελειού, που ιδρύθηκε το 1994 έχει ως δραστηριότητα τη μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τους ανθρωπογενείς και μη παράγοντες που απειλούν να το υποβαθμίσουν. Το βασικό του πρόγραμμα είναι η μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που ωοτοκεί στη Μούντα.

ΠΗΓΗ: www.κεφαλονια.net


Η θαλάσσια χελώνα καρέττα (Caretta caretta) είναι είδος με παγκόσμια κατανομή. Ανήκει στην οικογένεια των χελωνιίδων. Οι χελώνες αυτές έχουν, κατά μέσο όρο, μήκος καβουκιού 100 με 120 cm όταν αναπτυχθούν πλήρως. Μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 100 εώς 150 kg, με τις μεγαλύτερες να ζυγίζουν περισσότερο από 450 kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το κέλυφος είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Μέχρις ότου η χελώνα ενηλικιωθεί δεν είναι ορατές εξωτερικές διαφορές ως προς το φύλο. Η πιο προφανής διαφορά είναι ότι τα ενήλικα αρσενικά έχουν πιο χοντρές ουρές και μικρότερο πλάστρο από τα θηλυκά.

Η C. caretta είναι η 2η μεγαλύτερη χελώνα με σκληρό κέλυφος στον κόσμο. Οι ενήλικες έχουν μέσο βάρος από 100 έως 150 kg και μήκος χελύου (καβουκιού) μέχρι και 120 cm. Το μέγιστο βάρος που έχει καταμετρηθεί είναι 545 kg και το μέγιστο μήκος κελύφους είναι 213 cm. Το κεφάλι και το καβούκι κυμαίνονται από κίτρινο-πορτοκαλί προς κοκκινωπό-καφέ, ενώ το πλάστρο (κάτω) είναι συνήθως ωχρό κίτρινο. Ο λαιμός και οι πλευρές της χελώνας είναι καφέ πάνω και κίτρινες στο πλάι και στο κάτω μέρος.

Το κέλυφος της χελώνας χωρίζεται σε δύο τμήματα: το καβούκι και το πλάστρο. Το καβούκι διαιρείται περαιτέρω σε μεγάλες πλάκες ή φολίδες. Συνήθως 11 ή 12 ζεύγη πλακών βρίσκονται στο χείλος του κελύφους. Πέντε σπονδυλικές πλάκες βρίσκονται κατά μήκος μέσης γραμμής του κελύφους, ενώ πέντε ζεύγη πλακών βρίσκονται πλάγια από αυτές. Η αυχενική φολίδα βρίσκεται στη βάση του κεφαλιού. Το καβούκι συνδέεται με το πλάστρο με τρία ζεύγη φολίδων που αποτελούν τη γέφυρα του κελύφους. Το κέλυφος χρησιμεύει ως εξωτερική θωράκιση, αν και οι θαλάσσιες χελώνες δεν μπορούν να κρύψουν το κεφάλι και τα πτερύγια τους μέσα στα κελύφη τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο el.wikipedia.org


Σχολιάστε εδώ