Ποια συμπτώματα θα σας προειδοποιήσουν, εάν κινδυνεύετε από… ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Ποια συμπτώματα θα σας προειδοποιήσουν, εάν κινδυνεύετε από… ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Ο καρκίνος του στομάχου, στα αρχικά του στάδια, δεν δημιουργεί συμπτώματα που να οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, όταν γίνεται η διάγνωση.

Ο καρκίνος αυτός, εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να επεκταθεί τοπικά σε σημαντικό βαθμό προτού γίνει η διάγνωση, παράλληλα είναι δυνατόν να κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη με καλύτερη πρόγνωση, εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα με ανίχνευση της νόσου προτού ακόμη εξαπλωθεί.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

♦ Ανορεξία.
♦ Απροσδόκητη απώλεια βάρους.
♦ Αποστροφή προς το κρέας.
♦ Πόνος στην κοιλιά.
♦ Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, έστω και με τη λήψη μικρών ποσοτήτων φαγητού.
♦ Δυσπεψία, αναγούλες και εμετοί που περιέχουν αίμα.
♦ Μέλαινα (αίμα στα κόπρανα από το άνω πεπτικό σύστημα που έχει πάρει κατά τη δίοδο του στο πεπτικό σωλήνα μαύρο χρώμα).
♦ Αδυναμία, κούραση.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς που έχουν πόνο στην κοιλιά ή στο στομάχι, να μην παίρνουν φάρμακα μόνοι τους χωρίς να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Πράγματι πολλοί άνθρωποι μετά από μια πρώτη διάγνωση γαστρίτιδας ή έλκους, αποκτούν τη συνήθεια να παίρνουν διάφορα φάρμακα από μόνοι τους χωρίς να επισκεφτούν ξανά το γιατρό τους.

Είναι όμως δυνατόν οι επαναλαμβανόμενοι πόνοι να οφείλονται σε κάτι διαφορετικό. Ο γιατρός μπορεί να κρίνει ότι επιβάλλεται γαστροσκόπηση που θα δείξει τι πραγματικά συμβαίνει. Η εξέταση αυτή μπορεί έγκαιρα να βρει, εάν υπάρχει, καρκίνος στο στομάχι. Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συμβουλή από τους ασθενείς για πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά, είναι αιτία απώλειας πολύτιμου χρόνου για να τεθεί η διάγνωση καρκίνου στο στομάχι.


Σχολιάστε εδώ