Θυμήθηκαν τη Βόρεια Κορέα

Θυμήθηκαν τη Βόρεια Κορέα

Ο κ. Κοτζιάς πήγε στο Βανκούβερ, στην άλλη άκρη του κόσμου, για να συμμετάσχει, όπως μάθαμε, σε μια συνάντηση που οργάνωσαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς για το θέμα της Βόρειας Κορέας και για τη λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα εις βάρος της χώρας αυτής.

Δεν επρόκειτο για κάποια διεθνή διάσκεψη αλλά για τη μάζωξη ορισμένων χωρών (20 τον αριθμό), οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν πάρει μέρος στον Πόλεμο της Κορέας το 1950. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα συμμετείχαν και μάλιστα ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε, στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε την προπερασμένη Δευτέρα, την απορία του για το τι δουλειά έχουν «χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Κολομβία, το Λουξεμβούργο με τη Βόρεια Κορέα…».

Δεν είμαι σίγουρος εάν υπάρχει η καλύτερη εντύπωση στον κυβερνητικό συνασπισμό και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή της χώρας στον Πόλεμο της Κορέας, αντί όμως για ρόλο κομπάρσου στο σκηνικό των Αμερικάνων για τη Βόρεια Κορέα, θα ήταν προτιμότερο η χώρα να έχει πιο ενεργή εμπλοκή στα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Συρίας, που την αφορούν άμεσα και οφείλει να έχει λόγο…

Πάντως η συνέντευξη Λαβρόφ επισημοποίησε την απόλυτη ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς ο κ. Λαβρόφ ουσιαστικά ανέδειξε το θέμα της αμερικανικής πίεσης για λύσιμο του Σκοπιανού, δίνοντας μάλιστα συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει υποχωρήσεις, αφού είναι οι Αμερικανοί και τα Σκόπια που καίγονται για λύση και ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όσο για τα ενεργειακά, εφόσον ισχύουν όσα διαβάσαμε, μάλλον ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί casus belli την απόλυτη πρόσδεση της κυβέρνησης στο αμερικανικό άρμα.

Οι εποχές που με αφέλεια προσερχόταν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο (λίγο μετά τις εκλογές του 2015) στη Μόσχα, πιστεύοντας ότι ο κ. Πούτιν θα τους φιλέψει με 5-6 δισ. ευρώ, στο όνομα της κοινής κομουνιστικής καταγωγής, έχει περάσει ανεπιστρεπτί… Και χωρίς μάλιστα να πέσει ούτε ένα ευρώ…

Τώρα, βεβαίως, οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν εμπλακεί ακόμη περισσότερο, λόγω της ρωσικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και στη Συρία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν «παίζει» με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συνεργασία η οποία μάλλον δεν θα είναι μεγάλου ορίζοντα. Το Κουρδικό, ο Άσαντ και η μόνιμη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή δεν συμβαδίζουν με τα στενά συμφέροντα του καθεστώτος Ερντογάν…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ