Τα Σκόπια απειλούν τον Καμμένο

-Συμφωνία με σύνθετη ονομασία θα είναι το κύκνειο άσμα των ΑΝΕΛ

Σε μια παρατεταμένη περιδίνηση έχουν μπει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λόγω του ζητήματος με τα Σκόπια, στην προσπάθειά τους αφενός να διατηρήσουν αρραγή την κυβερνητική συμμαχία και αφετέρου να μην υπαναχωρήσουν από τις βασικές θέσεις τους. Προσπάθεια που προσομοιάζει με ισορροπία τρόμου και με τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» ορατό και πιθανό σε κάποια από τις επόμενες κινήσεις. Οι ελιγμοί προκαλούν ίλιγγο αλλά και επικριτικά (σκωπτικά) σχόλια.

Το θέμα των Σκοπίων είναι το τελευταίο οχυρό για τον Π. Καμμένο προκειμένου να περισώσει ψήγματα της αξιοπιστίας του, δεδομένου ότι έχει αθετήσει σχεδόν όλες τις άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι οποιαδήποτε υποχώρηση θα μπορούσε να αποβεί καταδικαστική για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ίδιο προσωπικά στις επόμενες εκλογές. Πόσω μάλλον που όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά ότι περιθώρια για άλλες απώλειες δεν υπάρχουν.

Ενδεικτική της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Καμμένος αλλά και της σύγχυσης που υπάρχει στα ενδότερα του κόμματος είναι η εναλλαγή θέσεων μέσα σε διάστημα ολίγων μόνον ημερών.

Στις πρώτες τοποθετήσεις του τάχθηκε κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, στην πορεία ωστόσο διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην ελληνική εκδοχή του όρου. Στη συνέχεια, επικαλούμενος παλαιούς χάρτες των Βαλκανίων, πρότεινε για τα Σκόπια το όνομα «Vardarska», όπως ακριβώς λεγόταν η περιοχή πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αφού λίγες ημέρες μετά με γενναιοφροσύνη πρότεινε στη γειτονική χώρα να διαλέξουν όποιο όνομα θέλουν, αρκεί να μην είναι το Μακεδονία.

Αλλαγή πλεύσης είχαμε ωστόσο και όσον αφορά τις εσωτερικές διεργασίες. Ξεκίνησε ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως μετά την κατηγορηματική άρνηση της ηγεσίας της ΝΔ ο κ. Καμμένος κινήθηκε σε πιο «ακραίες» θέσεις, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Απώτερος σκοπός του, να βγει εκείνος και το κόμμα του από τη δύσκολη θέση και το βάρος να πέσει στις πλάτες των πολιτών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα.

Στην τελευταία δημοσκόπηση το 68% τάχθηκε κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Πρόθεση του κ. Καμμένου είναι να μείνει σταθερός στις θέσεις του και να μην ψηφίσει μια συμφωνία για σύνθετη ονομασία προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος, ελπίζοντας ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή με τις ψήφους των άλλων κομμάτων. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί, η παραμονή του στην κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα έχει διαχωρίσει τη θέση του σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, ενώ θα υπάρχουν σημαντικές α­ντιδράσεις γι’ αυτό από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ