Τσάμικο χορεύουν τα Τίρανα…

Τσάμικο χορεύουν τα Τίρανα…

Οι δηλώσεις του αλβανού ΥΠΕΞ Ντμίτρι Μπουσάτι, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν λογικό να προβληματίσουν, ειδικά όσον αφορά το τμήμα εκείνο που αποκάλυπτε ότι θέτει τσαμικό ζήτημα, μέσω της συζήτησης της άρσης του εμπολέμου, στον ιδιότυπο διάλογο που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά.

Μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται υπό μορφή «πρωτόγονου» brain storming, τα οποία κάποτε ο Γ. Παπανδρέου έκανε σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά τώρα γίνονται στην Κορυτσά. Οι κ. Κοτζιάς και Μπουσάτι συναντώνται στην Κορυτσά από την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να βρουν λύση συνολικά στα προβλήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.


 Ας τους ξεκαθαρίσει λοιπόν ο Νίκος Κοτζιάς ότι δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα σύνορα, ούτε θαλάσσια ούτε, πολύ περισσότερο, χερσαία


Στα πολλά που είπε ο κ. Μπουσάτι ήταν και κάτι που αφορούσε τα χερσαία σύνορα, υπονοώντας ότι τεχνικά πρέπει να βελτιωθεί η συνοριογραμμή.

Βορειοηπειρωτικές ιστοσελίδες μάς άνοιξαν τα μάτια. Η αναφορά Μπουσάτι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Και φυσικά δεν αφορούσε μια τυπική διαδικασία απλού φρεσκαρίσματος των πυραμίδων που οριοθετούν τα σύνορα των δύο χωρών.

Πριν από δύο χρόνια τα Τίρανα έκαναν διάβημα στην Ελλάδα, απαιτώντας να τους γνωστοποιηθούν στοιχεία της δημοπράτησης οικοπέδων για έρευνες για υδρογονάνθρακες όχι μόνο στο Ιόνιο, που υπάρχει η γνωστή διαφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά και στην Ήπειρο, που με προκλητικό τρόπο αμφισβήτησαν μια ολόκληρη περιοχή στην οποία βρισκόταν το οικόπεδο εντός της Ηπείρου. Ας τους ξεκαθαρίσει λοιπόν ο Νίκος Κοτζιάς ότι δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα σύνορα, ούτε θαλάσσια ούτε, πολύ περισσότερο, χερσαία.


Ίσως, τελικά, ορισμένοι βαλκάνιοι γείτονες, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, έχουν καλομάθει με την Ελλάδα και δεν εκτιμούν πόσο σημαντικό είναι να έχεις γείτονα ο οποίος δεν αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και εδάφη.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ