Προστατεύεται ο εγγυητής από τα κοράκια

Προστατεύεται ο εγγυητής από τα κοράκια

Όποια ευνοϊκή ρύθμιση πάρει ο πρωτοφειλέτης «κόκκινου» δανείου, θα ισχύει και για τον εγγυητή, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση

Ένας μεγάλος βραχνάς για τους εγγυητές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών ή οποιασδήποτε άλλης μορφής) που έχουν υπαχθεί στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και έχουν χαρακτηρισθεί «κόκκινα», το ότι τα ξένα funds που έχουν αγοράσει πακέτα τέτοιων δανείων από τις τράπεζες στρέφονται όχι μόνο κατά του οφειλέτη αλλά και κατά του εγγυητή, ασκώντας έτσι διπλή πίεση, φαίνεται να… μετριάζεται με ρύθμιση που έχει ήδη γίνει.


 Η ρύθμιση θα επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα


Όπως αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», η ευθύνη του εγγυητή περιορίζεται στην ευθύνη που έχει ο πρωτοφειλέτης με τη λύση που έχει δοθεί στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση «Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τους εγγυητές;», ο ειδικός γραμματέας είπε τα εξής:

– Δόθηκε ήδη λύση για τους εγγυητές στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο νόμος λέει ότι περιορίζεται η ευθύνη που ανέλαβαν μαζί με τον πρωτοφειλέτη.

Ό,τι συμβεί στον πρωτοφειλέτη, όποια ευνοϊκή ρύθμιση λάβει, «κούρεμα» κ.λπ., περιορίζει αντίστοιχα και την ευθύνη του εγγυητή.

Γιατί αυτό που συνέβαινε ήταν ότι έπαιρνε ο πρωτοφειλέτης «κούρεμα» και μετά πήγαιναν στον εγγυητή και ζητούσαν τα υπόλοιπα.

Και θέλουμε, μάλιστα, να το επεκτείνουμε αυτό και στον νόμο Κατσέλη, να ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα.

Και πρόσθεσε: «Για τις επιχειρήσεις έχει ήδη ψηφιστεί.

Για τα φυσικά πρόσωπα, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, είναι από τις τροποποιήσεις που θα γίνουν τους προσεχείς μήνες».

«Ναι» και από τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων
Στο καυτό αυτό θέμα, που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εγγυητές, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος μετείχε στην εκπομπή, επισημαίνοντας τα εξής:

«Από νομική άποψη, ο εγγυητής εγγυάται στο σύνολο των υποχρεώσεών του και σίγουρα ο εγγυητής κατά τη στιγμή υπογραφής της σύμβασης ήταν πιο αξιόχρεος από τον οφειλέτη. Υπάρχει, δηλαδή, ουσιαστικό ζήτημα νομικό.

Νομίζω, όμως, ότι μπορεί η συγκεκριμένη προστασία που έχει ο οφειλέτης να επεκταθεί και στον εγγυητή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται ο ίδιος εγγυητής για έξι με επτά δάνεια, όπως έχουμε διαπιστώσει».


Σχολιάστε εδώ