Πολύ ασθενή μνήμη έχει ο κ. Θ. Βερέμης

Πολύ ασθενή μνήμη έχει ο κ. Θ. Βερέμης

Τι σημαίνουν οι τόσοι έπαινοι για εσάς από τον τουρκικό Τύπο;

Ο καθηγητής Θ. Βερέμης μάς έστειλε μια σύντομη επιστολή (την παραθέτουμε αυτούσια στο τέλος, για να έχετε μια γεύση για τον άνθρωπο), σε απάντηση των όσων γράψαμε για μερικές από τις δραστηριότητές του, και καταρχήν σημειώνει ότι όλα όσα του καταλογίσαμε είναι ψέματα. Ο κ. Βερέμης δεν κατάλαβε ότι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέραμε, π.χ. τα της Καταστροφής της Σμύρνης ή του Χορού του Ζαλόγγου, αναφέρονται σε γενικότερη δραστηριότητα για την αποεθνικοποίηση της Ελληνικής Ιστορίας και δεν αναφέρονται στον ίδιο προσωπικά. Όμως στον κ. καθηγητή αναφέρεται η δραστηριότητά του στο ίδιο θέμα και δεν μπορεί να τ’ αρνείται λέγοντας ότι είναι ψέματα που δεν έχουν σχέση με τον ίδιο.

Καταρχήν, θα ήταν καλό ο κ. καθηγητής να μας εξηγήσει πρώτα πώς εννοεί τη γενοκτονία της Άλωσης της Τριπόλεως, γιατί εκτός από τον ίδιο και άλλα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ (Τριανταφυλλίδου κ.ά.) αναφέρονται σε γενοκτονία μελών μειονοτήτων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αλήθεια, γίνονται γενοκτονίες εις βάρος των μειονοτήτων στην Ελλάδα, κύριε καθηγητά;


 Ποια η σχέση σας με τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» του Σόρος;


Σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίησή του στην αναθεώρηση της Ιστορίας, όπου φαίνεται ότι εζήλωσε τη δόξα της κ. Θ. Δραγώνα, όπως αναφέραμε, η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης των ΗΠΑ του υπενθύμισε ότι συζήτησε το θέμα της κάθαρσης των βιβλίων της Ιστορίας με τον κ. Ν. Τζιορντανόφσκι στο περιοδικό «Horizon» του CDRSEE. Αυτά αναφέρονται και δεν μπορεί να τα αρ­νηθεί. Ειδικά για το συνέδριο της Οξφόρδης με θέμα «(Trans)nationalism in South East Europe» στο περιοδικό «Horizon» του CDRSEE (καλοκαίρι 2003) υπάρχει φωτογραφία σας μαζί με τη Σβετλάνα Μπρος και την Έλσα Μπαλαούρη, όπου λέγεται ότι ο κ. Θ. Βερέμης του ΕΚΠΑ και του ΕΛΙΑΜΕΠ «delivered the symposium’s keynote lecture entitled “The Nation State, Intergovernmentalism and Transnationalism”», όπου έγινε λόγος για τη δημιουργία νέων συνόρων και υπέρβασής τους και για την «effort to revisit historiographies through writing common Balkan history by a multi-national expert team».

Γιατί το αρνείσθε; Είστε επιστήμων, και επιστήμη σημαίνει αλήθεια. Γιατί τόσες ανακρίβειες; Όλα όσα ανέφερε η εφημερίδα είναι ορθά.

Αλήθεια, γιατί, όπως αναφέρεται, τόσοι έπαινοι για τον καθηγητή Βερέμη από τον τουρκικό Τύπο; Αφού δεν έχετε καμία σχέση με τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» του Σόρος, πώς χρηματοδοτείτο το ΕΛΙΑΜΕΠ από 11 ιδρύματά του; Γιατί δεν έχετε διαχωρίσει τη θέση σας από τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», που αποσκοπούν στην κατάργηση των συνόρων και στην ισοπέδωση των λαών της Βαλκανικής;

Αυτός είναι ο κ. Βερέμης…

Η επιστολή που μας έστειλε ο Θ. Βερέμης έχει ως εξής (σχόλια δεν χρειάζονται, δίνει την ταυτότητά του ο ίδιος):

«Κύριε Διευθυντά,
Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι αυτή τη φορά θα δημοσιεύσετε την περιγραφή της ανταλλαγής με τον Φινλανδό Αχτισάρι στον οποίο είχα πει ότι οι Κύπρι­οι δεν ήθελαν να ‘‘Φινλανδοποιηθούν’’ και έγινε θηρίο. Ας είναι.
Είναι προφανές από τις ανακρίβειες που γράφετε ότι δεν έχετε καν διαβάσει την πεντάτομη ιστορία του ΣΚΑ για το 1821. Αν ναι, δώστε στοιχεία μειοδοσίας από εκεί.
Όσα μου αποδίδετε περί ‘‘Ελλήνων κανιβάλων’’, ‘‘Ζαλόγγου’’ και ‘‘προοδευτικών Οθωμανών’’ είναι καθαρά ψέματα δικά σας. Με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες ουδεμία σχέση έχω και όλα τα περί Horizon και Οξφόρδης είναι κα­θαρά ψέματα.
Ντροπή σας.

Θάνος Βερέμης».


Φωτο: By Drassi – Θάνος ΒερέμηςUploaded by MARKELLOS, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15680663


Σχολιάστε εδώ