Καταφέραμε να έχει μονοπωλήσει το Σκοπιανό την επικαιρότητα…

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του
Μάκη Κουρή


Καλή σας Κυριακή,
Καταφέραμε να έχει μονοπωλήσει το Σκοπιανό την επικαιρότητα και όλα τα άλλα καυτά προβλήματα που ζει το κάθε νοικοκυριό και το κάθε μαγαζί, μικρό και μεγάλο, από την ασφυξία που έχουν προκαλέσει οι απαιτήσεις των δανειστών –«θεσμών», επί το ευγενικότερον– να έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, παρότι κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο το πρωί.

Παρά ταύτα, το Σκοπιανό έχει γίνει σχεδόν πρώτο θέμα συζήτησης, παρότι και οι προτάσεις που κατέθεσε ο επί 25 χρόνια διαπραγματευτής κ. Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων κάθε άλλο παρά αποσαφήνισαν τα πράγματα, παρά έδειξαν τον δρόμο που οδηγεί σε λύση. Αντίθετα, δεν φάνηκε καθόλου φως. Ήταν σαν να μην είχαν περάσει 25 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε η προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου.

Εύλογο το ερώτημα: Και τώρα τι κάνουμε; Η απάντηση κύκλων που εκφράζουν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στα πρόσωπα που μετέχουν στις συζητήσεις είναι ότι από δω και πέρα το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Αυτή θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματός της, ώστε να απαλειφθούν οι αναφορές περί αλυτρωτισμού, αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας. Για την αναθεώρηση του Συντάγματός τους, όμως, χρειάζεται ένας αριθμός βουλευτών τον οποίο δεν έχει η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ και δεν πρόκειται να βάλει πλάτη άλλο κόμμα, γιατί είναι στην πλευρά εκείνων που θεωρούν ιδιοκτησία τους τη Μακεδονία. Και αυτό θα έχει αποτέλεσμα να μην υπάρξει λύση. Κάτι για το οποίο η Ελλάδα δεν θα έχει καμία ευθύνη.

Αν μέχρι τον Ιούνιο, που λήγει ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης, δεν έχουν κάνει τα Σκόπια αυτά που υποχρεούνται, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία ευθύνη για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την ψήφιση του μεταρρυθμιστικού πακέτου από τη Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο Γιοχάνες Μπάρκε, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Αυτό έλειπε να μην πανηγυρίζει για όσα ψήφισε μια αριστερή (;) κυβέρνηση, χωρίς ίχνος βίαιης λαϊκής αντίδρασης. Πού να ήταν μια δεξιά κυβέρνηση… Θα είχε καεί η Αθήνα. Αλλά για να δείτε πόσο δύσπιστοι είναι ακόμη και απέναντι σε αυτήν τη μεγάλη προσφορά του Τσίπρα, θα κάτσουν τώρα να ελέγξουν λέξη λέξη το πακέτο που ψηφίστηκε, όπως και την από δω και πέρα εφαρμογή των… προαπαιτούμενων μέτρων, που ζητούσαν τελεσιγραφικά οι «θεσμοί».
Κατά τα άλλα, τον Αύγουστο βγαίνουμε στην… πιάτσα.

Για να μην πείτε ότι εγώ δεν ήξερα. Τα επόμενα χρόνια ένας εργαζόμενος θα συντηρεί έναν συνταξιούχο, όταν σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία είναι 4 προς 1. Και κάτι ακόμη: Το 2050 οι Έλληνες θα είμαστε περίπου 9.000.000, με έναν στους τρεις να είναι 65 ετών και άνω, από τους οποίους 300.000 θα είναι άνω των 90 ετών!


Σχολιάστε εδώ