Αρμέγουν οι μεγάλοι την Ένωση Κεντρώων

Αρμέγουν οι μεγάλοι την Ένωση Κεντρώων

Το πιθανό ενδεχόμενο μιας αποτυχίας στις επόμενες εκλογές και η αγωνία των βουλευτών για την πολιτική επιβίωσή τους προκαλεί τάσεις φυγής και κάνει έτι περισσότερο δυσοίωνες τις προοπτικές για την Ένωση Κεντρώων. Καθιστά δε εξαιρετικά δύσκολο το έργο του Β. Λεβέντη, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν είναι σε θέση να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, αν δεν έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Στις εκλογές του 2015 (Σεπτέμβριος) το κόμμα εξέλεξε εννέα βουλευτές, ωστόσο σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί επτά μέλη, ενώ είναι αμφίβολο αν θα φτάσει αλώβητο μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία γύρω από δύο βουλευτές και στο ενδεχόμενο αποχώρησής τους (ανεξαρτητοποίηση). Στη βάση ότι καθώς διαφωνούν με τη γραμμή που έχει χαράξει, εν αγνοία των κομματικών οργάνων, ο Β. Λεβέντης για όνομα χωρίς τον όρο «Μακεδονία», θα διαχωρίσουν εμφανώς τη στάση τους. Ο ένας εξ αυτών, ο Αν. Μεγαλομύστακας, έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ με την επισήμανση ότι παραμένει πιστός στις αρχές και στις ιδέες του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκε βουλευτής. Πρόσθεσε δε ότι η σχέση του με την Ένωση Κεντρώων παραμένει αρραγής, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι είναι έντονα προβληματισμένος με την πολιτική του κόμματος και ανήσυχος για τις προοπτικές. Συνομιλητές τονίζουν ότι η αναφορά του («παραμένω πιστός») αφορά την τρέχουσα περίοδο και δεν είναι δεσμευτική μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Έτερος βουλευτής, πέριξ του οποίου υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει έντονη φημολογία, είναι ο Γ. Κατσιαντώνης, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια και στη θέση αυτή θα επιμείνει μέχρι τέλους. Οι φήμες λένε ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά άλλους με το Κίνημα Αλλαγής. Τις προηγούμενες ημέρες, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές -εκλεγμένοι με την Ένωση Κεντρώων- κατέληξαν στα κόμματα αυτά, προκαλώντας την οργή του κ. Λεβέντη. Η Θ. Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε πρόταση και από τους ΑΝΕΛ, και ο Γ. Καρράς στο Κίνημα Αλλαγής. Θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός αυτό ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι οι εν λόγω βουλευτές θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στις επόμενες εκλογές. Υπονοώντας ότι ο λαός θα τους γυρίσει την πλάτη και δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Ειδικά για την κ. Μεγαλοοικονόμου δεν θα είναι ιδιαίτερα… δύσκολο, καθώς το 2015 είχε εκλεγεί με μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Πληροφορίες από τα ενδότερα της Ένωσης Κεντρώων αναφέρουν ότι βουλευτές και στελέχη στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και απογοητευμένοι και ανήσυχοι με την πορεία του κόμματος. Το κόμμα έχασε τη δυναμική που είχε και το αποδίδουν στο γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την πρώτη είσοδο στη Βουλή δεν κατάφερε να διατυπώσει ένα συνολικό πρόγραμμα θέσεων και προτάσεων. Υπήρξε, με ευθύνη του κ. Λεβέντη, μια διαρκής ανακολουθία σε σημαντικά ζητήματα, κάτι που προκάλεσε σύγχυση και απογοήτευση στους ψηφοφόρους του. Η εκτίμηση των περισσότερων βουλευτών είναι ότι το έργο της Ένωσης Κεντρώων θα είναι πολύ δύσκολο στις επόμενες εκλογές, εξ ου και κάποιοι εξ αυτών λοξοκοιτούν προς άλλα κόμματα και αναζητούν την αφορμή και την ευκαιρία να «αποδράσουν».

ΖΑΦ.


Σχολιάστε εδώ