Ξεκινάει η 4η αξιολόγηση!

Ξεκινάει η 4η αξιολόγηση!

Πριν ακόμη εγκριθεί η 3η, για την οποία συνεδριάζει το Eurogroup

-Σε πρώτο πλάνο, μείωση του αφορολογήτου, αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη, νέα φορολογικά μέτρα, επανυπολογισμός των συντάξεων, εκτός του ΟΓΑ, και ξανά από την αρχή όλα τα επιδόματα

Δεν έχει πάρει ακόμη η τρίτη αξιολόγηση, με τα 110 προαπαιτούμενα, το ok του Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο για να ελέγξει αν έχουν γίνει όλα σύμφωνα με τις εντολές – διαταγές των «θεσμών» – δανειστών, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης, που θα είναι γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ, και ξεκινάει η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα είναι σε μεγάλο ποσοστό το… διαβατήριο για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο, που τύποις τελειώνουμε με τα Μνημόνια.


 Στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αρχίζει η συζήτηση για το χρέος


Στον κατάλογο με τα νέα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες κυβερνητικές πηγές:

1. Η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, που θα κοστίσει πολύ ακριβά σε χιλιάδες φορολογουμένους.

2. Τα αντίμετρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί στην περίπτωση που δεν πιάσει η κυβέρνηση τους συμφωνημένους στόχους.

3. Η αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη, που αποτελεί ασπίδα προστασίας κυρίως της πρώτης κατοικίας και τώρα αρχίζει το… ξήλωμά του.

4. Τα νέα φορολογικά μέτρα, που θα σημάνουν νέες επιβαρύνσεις.

5. Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ.

6. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, εκτός αυτών που δίνει ο ΟΓΑ.

7. Η εξέταση – έλεγχος από την αρχή όλων των επιδομάτων, που υποκρύπτει κι άλλες περικοπές.

8. Όποια θέματα δεν… πρόλαβε η τρίτη αξιολόγηση.

Η τελική διαμόρφωση όλων αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουα­ρίου, δεδομένου ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει αρχές Μαρτίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, από τα οποία θα εξαρτηθεί η παραπέρα πορεία τους.

Πέραν αυτών:
• Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει τελειώσει ο έλεγχος της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
• Στις αρχές Φεβρουαρίου τοποθετείται η έκδοση ομολόγων (τριετούς ή επταετούς λήξεως).

Στο τραπέζι το χρέος
Μέσα σε όλα αυτά τα όχι ευχάριστα, υπάρχει κι ένα καλό νέο. Στις 22 Απριλίου, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, θα αρχίσει η ζήτηση για «κούρεμα» του χρέους και μακροχρόνια παράταση αποπληρωμής, τύπου perpetual. Και αν η ρύθμιση αυτή πάρει το ok της ΕΕ, το χρέος θα σταματήσει να είναι ο μόνιμος βραχνάς της Ελλάδας.

Με πρόσθετους όρους μέχρι το 2060 και ενισχυμένη εποπτεία…
Να σημειώσουμε ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στην Ελένη Βαρβιτσιώτη, αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι ελάφρυνσή του θα γίνει με επιπλέον όρους. Είπε συγκεκριμένα: «Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία. Η χώρα θα είναι κάτω από μια ενισχυμένη εποπτεία μέχρις ότου το 75% των δανείων επιστραφεί – κάτι που τοποθετείται χρονικά με τα σημερινά δεδομένα στο 2060».

Κι άλλες δεσμεύσεις!
Στην ίδια ρότα με τον κ. Τόμας Βίζερ και ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει μεταμνημονιακό πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες.

Οι «53»…
Σε όλη αυτή την εξέλιξη, με τελική επιδίωξη την έξοδο από τα Μνημόνια, που έχει κάνει σημαία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η ισχυρή ομάδα των «53», της οποίας… τύποις παραμένει επικεφαλής ο Τσακαλώτος, από τη στιγμή που υλοποιεί τυφλά τις εντολές των δανειστών, βάζει το θέμα τού ποιος θα έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος μετά το τέλος των μνημονιακών δεσμών, θέτοντας ευθέως το ερώτημα αν θα έχει η ελληνική κυβέρνηση την ιδιοκτησία.

Θέλουν μόνιμη επιτήρηση!
Οι μάνατζερ των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι μετά την έξοδο από τα Μνημόνια θα βαδίζουν όλα καλά και γι’ αυτό ζητούν συνέχιση της επιτήρησης, παρότι αξιολογούν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα της ICAP, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), το 65% των CEO των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να παραμείνει σε συνθήκες επιτήρησης και μετά τη λήξη του Μνημονίου για τη διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.


Σχολιάστε εδώ