Στον… πάτο το ελληνικό πρωτάθλημα
Από τα τελευταία στην Ευρώπη
Πριν από δύο εβδομάδες, και με αφορμή τα στοιχεία για την προσέλευση των θεατών στα ελληνικά γήπεδα, είχαμε επισημάνει πως τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος γίνονται μεταξύ συγγενών και φίλων.
Και τώρα έρχονται η Ένωση Επαγγελματικών Λιγκών της Ευρώπης και η UEFA για να φανερώσουν ότι το πρωτάθλημά μας είναι από τους ουραγούς της Ευρώπης.
Η σύγκριση με τις υπόλοιπες διοργανώσεις της Ευρώπης είναι χαρακτηριστικά μειωτική για τη Σούπερ Λιγκ, αφού σε μέσο όρο εισιτηρίων υστερεί έναντι χωρών όπως η Πολωνία, η Δανία, η Ουκρανία, η Σκωτία, ενώ όλα τα δεύτερα τη τάξει πρωταθλήματα στην Ιταλία, στην Αγγλία, την Ισπανία και τη Γερμανία είναι πιο δημοφιλή από το ελληνικό.
Από πλευράς προσέλευσης θεατών και εσόδων
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τη σεζόν 2016/17 τα γήπεδα επισκέφθηκαν κατά μέσο όρο 3.394, ενώ μόλις μερικά χρόνια πίσω (2010/11) πήγαιναν στο γήπεδο 6.428, δηλαδή σχεδόν οι διπλάσιοι! Η πληρότητα των γηπέδων οριακά ξεπερνάει το 26,1%, ενώ οι κερκίδες στα γήπεδα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 17.239 φιλάθλους. Η τάση είναι μειούμενη κατά σχεδόν 10%.
Για την κατανόηση των στοιχείων πάντως θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση με μια χώρα σαν το Βέλγιο. 9.381 κατά μέσο όρο σε κάθε γήπεδο (Ελλάδα: 3.394), 15.461 οπαδοί μπορούν να επισκεφτούν τα γήπεδα (Ελλάδα: 17.239), τα οποία γεμίζουν σε ποσοστό 58,2% (Ελλάδα: 26,1%). H τάση των τελευταίων χρόνων έχει θετικό δείκτη, κατά 4,94% (Ελλάδα: -9,91%).
Το γεγονός ότι έστω στην Αγγλία, της μεγάλης ποδοσφαιρικής παράδοσης, ακόμα και το τέταρτο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας, η League 2, έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το πρώτο ελληνικό μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει…
Όπως και το γεγονός ότι είμαστε στην 27η θέση της συνολικής κατάταξης και… βλέπουμε την πλάτη των πρωταθλημάτων της Ουκρανίας, της Δανίας, του Ισραήλ και της Β’ Γαλλίας.
Η έκθεση της UEFA από την πλευρά της αναφέρει πως λιγότερα από 8,9 εκατ. ευρώ, ποσό από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη, είχε κατά μέσο όρο έσοδα κάθε ελληνικός σύλλογος κατά το τελευταίο οικονομικό έτος. Κι αυτό όταν στην Premier League το ποσό εκτοξεύεται στα 244,4 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο.
Ακολουθεί η γερμανική Bundesliga με 149,6 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο, η Ισπανία (126,3 εκατ. ευρώ) και η Ιταλία (100,2 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα μειώθηκαν δραματικά ακόμη και σε παραδοσιακά ποδοσφαιρικές χώρες, όπως η Ολλανδία (26,7 εκατ. ευρώ) και η Πορτογαλία (20,3 εκατ. ευρώ).
Οι ελληνικοί σύλλογοι κέρδισαν κατά μέσο όρο περίπου 8,9 εκατ. ευρώ και μόνο ομάδες από την Ανατολική Ευρώπη ήταν ακόμη χαμηλότερα (5 εκατ. ευρώ για την Ουγγαρία, 4,4 εκατ. για την Τσεχία και 1,5 εκατ. για τη Σλοβενία).