Ισχυροί τριγμοί στη ΝΔ

Ισχυροί τριγμοί στη ΝΔ

Αναγκάστηκε ο Μητσοτάκης να πάρει πίσω την απαγόρευση συμμετοχής στα συλλαλητήρια

-Κορυφαίο στέλεχος δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει σύνθετη ονομασία

Διχάζει, και δη σε επικίνδυνο βαθμό, τη Νέα Δημοκρατία το ζήτημα των Σκοπίων, ενώ αναβιώνουν φαινόμενα της περιόδου 1992-93, που -ως γνωστόν- οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη. Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να χαράξει μια συγκεκριμένη στρατηγική, επιδίδεται σε μια σχοινοτενή ισορροπία, όχι με ιδιαίτερη ως τώρα επιτυχία, στα ενδότερα της παράταξης υπάρχουν διεργασίες σε πλήρη εξέλιξη.


 Κινείται ο Αντώνης Σαμαράς


Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές φαίνεται να διαδραματίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Θεωρεί προνομιακό πεδίο γι’ αυτόν το ζήτημα των Σκοπίων, κατά πολλούς φιλοδοξεί να το χρησιμοποιήσει ως όχημα για την επιστροφή του σε κορυφαίο επίπεδο, κι επιχειρεί να ωθήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε σκλήρυνση της στάσης της.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει λύση με σύνθετη ονομασία, ακόμη και κόντρα στην επίσημη γραμμή. Ανάλογη στάση ενδεχομένως να τηρήσουν και αρκετοί βουλευτές, κυρίως από όσους εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ενότητα και τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη και στη διάσπαση.

Υπό το βάρος των πιέσεων αλλά περισσότερο υπό τον φόβο των αποσχιστικών τάσεων, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια συνεχή διολίσθηση από τις αρχικές του θέσεις. Ενώ η αρχική απόφαση ήταν να απαγορευτεί -έστω και ανεπισήμως- η συμμετοχή των βουλευτών στο σημερινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια εκδόθηκε… διορθωτικό «διάταγμα», βάσει του οποίου οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να πάνε, αλλά αφού εκτιμήσουν τα δεδομένα και τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν.

Λέγεται ότι ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε γραμμή πλεύσης, για την ακρίβεια αναγκάστηκε να το κάνει, λόγω του κλίματος που συνάντησε τόσο στη συνεδρίαση των τομεαρχών τη Δευτέρα όσο και στη συνάντηση με τους μακεδόνες βουλευτές την περασμένη Πέμπτη. Επιπλέον, ενώ είχε αποφασίσει να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν κι εφόσον η συμφωνία με τα Σκόπια έρθει προς έγκριση στη Βουλή, οι πληροφορίες λένε ότι τώρα το ξανασκέφτεται, με προοπτική να αναθεωρήσει. Να επιτρέψει δηλαδή στους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, επικαλούμενος την ευαισθησία τους για ένα εθνικό ζήτημα.

Η αλήθεια είναι ότι υποχρεώθηκε να μετακινηθεί από την αρχική του θέση καθώς ήταν μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών που του εξέφρασαν ευθέως την επιθυμία τους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Φοβούμενος ότι ορισμένοι εξ αυτών θα αγνοήσουν την «ταξιδιωτική οδηγία» της Πειραιώς, άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των βουλευτών στη σημερινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Διολίσθηση από την πλευρά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει και σε κεντρικό επίπεδο, έναντι της κυβέρνησης δηλαδή.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αν προϋπάρχει κοινή πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τώρα φαίνεται να… βάζει νερό στο κρασί του. «Αυτήν τη στιγμή εκλείπουν προϋποθέσεις για τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών», ανέφερε την Παρασκευή η εκπρόσωπος τύπου Μ. Σπυράκη.


 Η Πειραιώς ποντάρει στο ΟΧΙ των Σκοπίων


Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επικρατεί προβληματισμός και αμηχανία. Σε ένα θέμα που ήλπιζαν, ορισμένοι στην Πειραιώς ήταν σχεδόν βέβαιοι, ότι θα αποτελέσει τον μεγάλο σκόπελο για την κυβέρνηση, με τη διαφοροποίηση του Καμμένου, το πρόβλημα μεταφέρεται σταδιακά προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, εξ ου και εστίασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την κριτική τους στις διαφωνίες του κ. Καμμένου. Εκτός από πρόσκαιρες ε­ντυπώσεις, δεν κατάφεραν να αποκομίσουν κάτι περισσότερο, για τον λόγο αυτό επικεντρώθηκαν στους χειρισμούς του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, καταγγέλλοντάς τους για «μυστική διπλωματία».

Τα τελευταία αυτά 24ωρα, στην Πειραιώς φαίνεται να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα… Σκόπια, ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να ναυαγήσουν και να μη βρεθεί η Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με μια πιθανή ρήξη ή διάσπαση. Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ακόμη κι αν συμφωνήσει στο ζήτημα της ονομασίας η ηγεσία της γειτονικής χώρας, πολύ δύσκολα θα συναινέσει και στην αλλαγή του Συντάγματος, όπως ζητεί η χώρα μας. Επικαλού­νται μάλιστα το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη του κρατιδίου καθώς και τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων.

Όπως σημειώνουν, οποιαδήποτε συμφωνία ή αλλαγή στο Σύνταγμα πρέπει να εγκριθεί είτε από ένα δημοψήφισμα, είτε από το Κοινοβούλιο με τις ψήφους των 2/3 των βουλευτών. Με το δημοψήφισμα δεν έχει καμιά τύχη, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είναι οριακή για να εγκριθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα θα χρειαστούν οι ψήφοι από το εθνικιστικό κόμμα (VMRO-DPMNE).

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ