Διαρκής πρωτοπορία για τη Θωρακοχειρουργική Ομάδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Θωρακοχειρουργική Ομάδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, πάντα πρωτοπόρα, βραβεύτηκε στο 26ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο για τη μελέτη με τίτλο: «Η υπεροχή της Trimodality θεραπείας σε ασθενείς με NSCLC και Ν2 νόσο». Η μελέτη είχε στόχο να αναδείξει τη θέση της θωρακοχειρουργικής, όταν αυτή συνδυάζεται με τη συστηματική χημειοθεραπεία (ΧΜΘ) και ακτινοθεραπεία (Α/Θ), ως Trimodality θεραπεία.
Μέσα από αναδρομική μελέτη 15ετίας (2002-2017), περίπου 1.000 ασθενείς, που υποβλήθηκαν σε εκτομή πνευμονικού παρεγχύματος και ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό μεσοθωρακίου για την αντιμετώπιση NSCLC, από την ίδια χειρουργική ομάδα έλαβαν επικουρική ΧΜΘ ή Α/Θ ή συνδυασμό και μελετήθηκε η πενταετής επιβίωση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς με Ν2-νόσο αποτελούν μία εντελώς ανομοιογενή ομάδα και έκαστη περίπτωση πρέπει, εξατομικευμένα, να διερευνάται στα πλαίσια ογκολογικού συμβουλίου, για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής στρατηγικής, ώστε να καθορίζεται σε ποια φάση της νόσου είναι ορθότερο ο ασθενής να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, χάρη στην Trimodality θεραπεία, η μέση πενταετής επιβίωση, έφτασε στους 54 μήνες.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι η πρώτη, Πανελλαδικά, που πραγματοποίησε Ρομποτική λοβεκτομή θώρακα σε 80χρονο ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα. Η επέμβαση έγινε χωρίς ανοιχτή θωρακοτομή, με ελάχιστο επεμβατικό τρόπο, διαμέσου των οπών, και περιελάμβανε λοβεκτομή και συστηματικό λεμφαδενικό καθαρισμό στον ασθενή, ο οποίος είχε καρκίνο του αριστερού άνω λοβού πνεύμονος. Ο ασθενής, μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας, πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του.
Ο Δρ. Δημήτριος Φιλίππου, Διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Η ρομποτική τεχνολογία αναδεικνύεται μόνο στα χέρια κορυφαίων / έμπειρων χειρουργών και στα πλαίσια επιστημονικής προσέγγισης. Ευχαριστούμε τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος με τις κατάλληλες επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία, μας διευκολύνει στο έργο μας».