Μεσολόγγι η Ιερά πόλις

Μεσολόγγι η Ιερά πόλις

Μεσολόγγι, η Ιερά πόλις

Το όνομα Μεσολόγγι πρωτοαναφέρθηκε από τον Βενετό Παρούτα ενώ ιστορικές πηγές αναφέρουν πως προέρχεται από την ένωση των δύο ιταλικών λέξεων, Μezzo/messo και langi το οποίο σημαίνει «ένα μέρος εν μέσω λιμνών»

Η πόλη έχει ταυτιστεί, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη, με τον Αγώνα του 1821 με το ιστορικό γεγονός της «Εξόδου του Μεσολογγίου». Στο Μεσολόγγι γεννήθηκε και έζησε ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης και ο υιός του, πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης.

Φωτο: www.decouvrirlagrece.com


Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η μεγαλύτερη της Ελλάδας.

Kατά τον Στράβωνα το ονομά της «Κυνία λίμνη». Κατά τον Όμηρο «περικαλλέα λίμνη»

Το Μεσολόγγι είναι γνωστό για τα αλιευτικά του προϊόντα, ιδιαίτερα το φημισμένο αυγοτάραχο, του κέφαλου μιας και η παρακείμενη λιμνοθάλασσα είναι ιδανικό μέρος για ιχθυοκαλλιέργειες. Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της-τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό- προστατεύεται από την γνωστή Συνθήκη Ραμσάρ επικυρωμένη στη Ελλάδα από το 1974 και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα.

Ο φιλέλληνας Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρώνος Μπάιρον γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων έμεινε και πέθανε στο Μεσολόγγι μετά από υψηλό πυρετό που ανέπτυξε

[πληροφορία: wikipedia.org]


Τοπικά προϊόντα

Αυγοτάραχο

Το αυγοτάραχο δεν είναι παρά τα αφυδατωμένα και ταριχευμένα, σε 100% φυσικό κερί μέλισσας, αυγά της μπάφας, του θηλυκού κέφαλου. Ο τρόπος συντήρησής του με την επικάλυψη του κεριού αποκλείει την επαφή του με τον αέρα και το διατηρεί αναλλοίωτο για αρκετούς μήνες. Μια άλλη –σπανιότερη– μέθοδος συντήρησης είναι μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο ή λιωμένο εκλεκτό βούτυρο.  Γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία, θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα ελληνικά γαστρονομικά προϊόντα.

Αλάτι

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, πηγή πλούτου για την περιοχή, προσφέρει γενναιόδωρα ένα πολύτιμο αγαθό, το αλάτι. Τα αβαθή νερά της, σε συνδυασμό με τις ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία αλυκών.

Οι αλυκές του Μεσολογγίου είναι δύο, εκείνη της Φοινικιάς κοντά στο Αιτωλικό, η λεγόμενη «Άσπρη», που είναι 11.500 στρεμμάτων και εκείνη της Τουρλίδας, γνωστή και ως «Μαύρη» αλυκή,2.500 στρεμμάτων. Εκεί με την επίδραση της θέρμανσης από τον ήλιο και τον αέρα, που οδηγεί στην εξάτμιση του θαλάσσιου νερού, παράγεται ο λευκός θησαυρός της περιοχής.

Αφρίνα/Ανθός αλατιού

Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου χαρίζει, πέρα από το απλό λευκό αλάτι, ένα άλλο εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, που θεωρείται το πιο αγνό από όλα τα επιτραπέζια αλάτια, τον ανθό αλατιού ή αλλιώς «Αφρίνα».

Μεσολογγίτικο ρύζι

Πέρα από ιερή η μεσολογγίτικη γη είναι πραγματικά ευλογημένη καθώς όποιος ασχοληθεί μαζί της βλέπει τους κόπους του να έχουν πλούσια ανταμοιβή. Χάρη στις άφθονες βροχοπτώσεις αλλά και το κατάλληλο έδαφος ιδιαίτερα νόστιμες ποικιλίες ρυζιού ευδοκιμούν στην περιοχή μας.

Κεφαλοτύρι Μεσολογγίου

Τα τυροκομικά προϊόντα αποτελούν έναν ιδιαίτερα δυναμικό τομέα της οικονομίας του Μεσολογγίου. Με μία τεράστια γκάμα ποιοτικών προϊόντων, από τη φέτα και την γραβιέρα μέχρι το κεφαλοτύρι και τα υπόλοιπα τυροκομικά οι μεσολογγίτες τυροκόμοι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και να καλύψουν τη ζήτηση του πλέον απαιτητικού πελάτη. παραδοσιακές μέθοδοι και συνταγές τυροκόμησης φιλοξενούνται σε υπερσύγχρονες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παράγοντας τυριά με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και έντονη μεσολογγίτικη προσωπικότητα.

Ιλυοσάπουνο

Ένα ιδιαίτερο προϊόν, που παρουσιάζει μια μοναδικότητα ως προς τη σύστασή του, καθώς πρόκειται για καλλυντικό σαπούνι με ελαιόλαδο και ιαματική λάσπη Μεσολογγίου.   Η ιαματική λάσπη, ο φυσικός αυτός θησαυρός της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, βρίσκεται στις περιοχές “Αγία Τριάδα” και “Φοινικιά” Μεσολογγίου και είναι πλούσια σε με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τώρα μπορείτε να απολαύσετε τις γνωστές θεραπευτικές της ιδιότητες και από την άνεση του σπιτιού σας, στην καινοτόμα μορφή του σαπουνιού.

Ένα μοναδικό προϊόν, που φέρνει τον πλούτο της λιμνοθάλασσας κοντά σας, ιδανικό για τον βαθύ καθαρισμό προσώπου και σώματος.

Μέλι

Η εύφορη και πολυποίκιλη γη του Μεσολογγίου παράγει εκλεκτής ποιότητας μέλι, κυρίως από θυμάρι, έλατο και άνθη. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν πίσω τους μία μακρά παράδοση πρακτικής εμπειρίας την οποία παντρεύουν με τις σύγχρονες γνώσεις παράγοντας άριστο μέλι, βασιλικό πολτό κ.α.

Τοπικά κρασιά

Η περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή για τα ποιοτικά κρασιά της. Στην περιοχή μας, οι τρεις βασικές ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται είναι η Μαυροδάφνη, η Μαλαγουζιά και το Αυγουστολίδι, γηγενείς ποικιλίες της περιοχής.

Ούζο – Τσίπουρο

Εκλεκτής ποιότητας αποστάγματα, πολυβραβευμένα αλλά και καινοτόμα, το ούζο και το τσίπουρο του Μεσολογγίου είναι βέβαιο ότι θα σας καθηλώσουν με την προσωπικότητά τους. Η αποσταγματοποιία στην περιοχή έχει πίσω της ιστορία αιώνων και αυτό αποτελεί το εχέγγυο για την άριστη ποιότητα των παραγόμενων αποσταγμάτων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από το: visitmes.gr


Μια πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε!


Σχολιάστε εδώ