Προσοχή στην Αγροτική Πολιτική


Του
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ
Δικηγόρου, ΔΝ, αν. Καθηγητή
Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων
στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων


Το Brexit, αργά αλλά σταθερά, ρίχνει βαριά τη σκιά του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μαζί και στη χώρα μας. Τα κονδύλια που εισέφερε η Μεγάλη Βρετανία θα λείψουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Τρύπα της τάξης των 13 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με περικοπές από άλλες θεματικές δράσεις. Κι όλα αυτά με δηλωμένες τις προτεραιότητες της κοινοτικής πολιτικής, που εστιάζουν στα ζητήματα της Ασφάλειας, της Άμυνας, της Μετανάστευσης και της Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι συνεπαγωγές έρχονται μοιραία.

Από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 160 περίπου δισ. ευρώ, 40% ή περίπου 58 δισ., διατίθενται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Βασικός παίκτης και θεματοφύλακας στον τομέα αυτό είναι η Γαλλία, που βλέπει να εισρέουν στις μεγάλες καλλιέργειές της περί τα 9 δισ. ευρώ τον χρόνο. Εύλογη, κατά τούτο, η μέριμνά της μέχρι σήμερα για το αδιατάρακτο στη διοχέτευση των κονδυλίων που αφορούν τη γεωργία. Η σταθερά αυτή ωστόσο φαίνεται να κλονίζεται ή και να αλλάζει. Με αφορμή σχετικές συζητήσεις αλλά και τοποθετήσεις που φέρεται το τελευταίο διάστημα να γίνονται από πλευράς των Γάλλων οι προοπτικές διαμορφώνονται δυσοίωνες.

Τα πάντα δείχνουν να είναι ανοιχτά, ως μια εκδήλωση πραγματισμού. Στην αναζήτηση ενός νέου μείγματος πολιτικής, που σκοπό έχει να περικόψει δαπάνες και να προσθέσει χρηματοδοτήσεις σε νέες θεματικές δράσεις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί τόσο στα ποσά που τελικά θα διατεθούν στη γεωργία και κατ’ επέκταση και στους έλληνες καλλιεργητές όσο και στα κριτήρια με τα οποία οι σχετικές επιδοτήσεις θα διατίθενται. Στην αναζήτηση λύσεων είναι εξαιρετικά πιθανό να προβληθούν εκ νέου σκέψεις, που και στο παρελθόν έχουν συζητηθεί, που επικεντρώνονται στην απόδοση και όχι και την έκταση των καλλιεργειών. Είναι θέσεις που προωθούνται από τις βόρειες χώρες κυρίως και που σίγουρα θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους γεωργούς της πατρίδας μας.

Ο Μάιος είναι ο κρίσιμος μήνας, καθώς τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2020-2027. Είναι φρόνιμο και αναγκαίο να υπάρχει εγρήγορση, για να μην υποχρεωθούμε, σε αδικαιολόγητα αντίξοες συνθήκες, να δώσουμε μάχες οπισθοφυλακών για ζωτικές προτεραιότητες. Ούτε τον χρόνο έχουμε αλλά ούτε και την πολυτέλεια να βρούμε -μέσα σε ένα αρνητικό πλαίσιο- δυνάμεις για να διαχειριστούμε τετελεσμένα. Πικρή είναι σχετικά η ιστορική μας εμπειρία.


Σχολιάστε εδώ