Ο καθηγητής κ. Θ. Βερέμης και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Ο καθηγητής κ. Θ. Βερέμης και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Ο καθηγητής κ. Θ. Βερέμης ασχολείται και με τη διόρθωση της Ελληνικής Ιστορίας, ιδιαίτερα των εγχειριδίων με τα οποία διδάσκεται στους μαθητές. Ο αντικειμενικός σκοπός της προσπάθειας αυτής φαίνεται ότι είναι να διαγραφούν από τα εγχειρίδια μερικά πραγματικά αλλά ενοχλητικά για αυτούς γεγονότα της Ιστορίας, να παρουσιαστεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία ως μεγάλη προοδευτική δύναμη και οι κανίβαλοι έλληνες εθνικιστές να αποδεχθούν ότι στην τραγική καταστροφή της Σμύρνης απλώς έγινε ένας συνωστισμός στην παραλία, τίποτε περισσότερο. Ή ότι ο χορός του Ζαλόγγου ήταν απλώς ένα σπρώξιμο των γυναικών στον γκρεμό από τους Σουλιώτες, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους τούρκους διώκτες τους.

Μέρος της δραστηριότητας του κ. καθηγητή στο πεδίο αυτό της επιστήμης του είναι να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, να παρουσιάζεται σε διάφορες συναντήσεις που χρηματοδοτούνται από ξένα κέντρα και να ευλογεί με την παρουσία του την παρουσίαση, π.χ., των τεσσάρων τόμων της Νεοελληνικής Ιστορίας που συνεγράφη από ξένους και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του γνωστού Σόρος.

Σκοπός της τετράτομης αυτής έκδοσης, που μεταφράστηκε στα ελληνικά και ασκήθηκε πίεση στην κ. Γιαννάκου να εισαχθεί στα σχολεία, φαίνεται ότι είναι να παρουσιαστούν οι Νεοέλληνες ως έξαλλοι εθνικιστές, το μαύρο πρόβατο των Βαλκανίων. Τις επιδιώξεις των ιδρυμάτων του Σόρος ενισχύει, εκτός του ΕΛΙΑΜΕΠ, και το ελληνικό ίδρυμα CDRSEE (Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη), στέλεχος του οποίου είναι ο Κώστας Καρράς. Και, όπως συχνά λέγεται, τα ιδρύματα αυτά απεργάζονται την ισοπέδωση της Ιστορίας των λαών της Βαλκανικής, ώστε με την πα­γκοσμιοποίηση να είναι ευκολότερο το έργο της υπερδύναμης στην περιοχή (τα φερέφωνά της αποκαλούν τις ενέργειές τους «εκδημοκρατισμό»).

Ο κ. καθηγητής αρνήθηκε κάποτε ότι είχε σχέση με την έκδοση των παραπάνω βιβλίων και σε γραπτή, μάλιστα, δήλωσή του ανέφερε ότι αδίκως ανεφέρθη το όνομά του στην εν λόγω δρα­στηριότητα, ενώ χαρακτήρισε την ανάμειξή του συκοφαντία του κίτρινου Τύπου. Όμως η Παμμακεδονική Ένωση, διά της προέδρου της κ. Νίνας Γκατζούλη, του υπενθύμισε ορισμένα πράγματα που είχε ξεχάσει, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός έχει απορρίψει τις προσπάθειες της αυθαίρετης, καθοδηγούμενης «αναθεώρησης» της Ιστορίας του με ποσοστά άνω του 80%-85%. Επίσης, ότι στο δελτίο Horizon του CDRSEE εμφανίζεται με τη Σβετλάνα Μπρος και την Έλσα Μπαλαούρη, όπου η λεζάντα αναφέρει ότι μαζί με την Μπαλαούρη είναι επικεφαλής της ομάδας για την εκπαίδευση της νεολαίας.

Του υπενθυμίζει επίσης ότι σε Συμπόσιο της Οξφόρδης με θέμα «Transnationalism (Διεθνισμός;) in South East Europe» ήταν ο κύριος ομιλητής και ότι συνομίλησε με τον συνάδελφό του κ. Ν. Τζιορντανόφ­σκι για το θέμα του έργου της κοινής Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις δυσκολίες που συναντούσε στην προσπάθειά του να γράψει τη νέα Βαλκανική Ιστορία.

Τέλος, ότι μαζί με τη Χ. Κουλούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, τη Μ. Κοππά και τον καθηγητή Α. Λιάκο του ΕΚΠΑ μίλησε σχετικά με την αξία των παραπάνω βιβλίων. Έτσι, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι συμμετέχει ενεργά σε μια προσπάθεια αποεθνικοποίησης (;) της Νεοελληνικής Ιστορίας.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα…


Σχολιάστε εδώ