Διαζύγιο των «53» από τον Τσακαλώτο

Διαζύγιο των «53» από τον Τσακαλώτο

Στους δρόμους βρίσκεται ο κόσμος, καθώς κλιμακώνονται οι απεργίες κατά του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε Δευτέρα, από τη Βουλή. Τα πάντα παραλύουν και χιλιάδες διαδηλωτές θα βρεθούν αύριο στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Στον απόηχο των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή και υπό τη σκιά των σκληρών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, η περίφημη ομάδα των «53» φαίνεται να προχωράει σε διαζύγιο με τον μέχρι πρότινος ηγέτη της, τον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των άκαμπτων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Ισχυρές ενστάσεις υπάρχουν για τα λεγόμενα προ­νοιακά επιδόματα, με έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών να αμφισβητεί τις προβλέψεις της κ. Φωτίου, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση του Αλ. Φλα­μπουράρη και του Μεγάρου Μαξίμου για νέο μασάζ προκειμένου να μαζευτούν οι αντιδράσεις.


 Η κοινωνία μάς θεωρεί το μακρύ χέρι των δανειστών, του λένε…


Δυσφορία και προβληματισμός υπάρχει και για τις διατάξεις κήρυξης απεργίας (για περιορισμό του δικαιώματος απεργίας μιλούν πολλοί βουλευτές και στελέχη), ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για μια σειρά άλλα θέματα. Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, φαίνεται πως οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ακόμα και με… δάκρυα στα μάτια και με βαριά καρδιά, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να ανοίξει ο δρόμος για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια.

Χωρίζουν οι δρόμοι…
Το τελευταίο διάστημα εκτυλίσσεται ένα εσωτερικό «ψυχόδραμα» στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ομάδα των «53», οι οποίοι, παρά τις ενστάσεις τους, θα ψηφίσουν όλα τα σκληρά μνημονιακά μέτρα. Ένας επιπρόσθετος λόγος που συντάσσονται, με την ψήφο και την ανοχή τους, πίσω από όλα τα σκληρά μέτρα είναι ότι ο ηγέτης τους, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, είναι εκείνος που διαπραγματεύεται με τους δανειστές και εισηγείται και φέρνει προς ψήφιση αυτά τα μέτρα.

Ωστόσο, υπό την πίεση που υπάρχει πλέον, όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από αριστερά (Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ΚΚΕ κ.ά.), για τους πλειστηριασμούς και το θέμα της πρώτης κατοικίας, οι «53», ύστερα από εσωτερικές διαβουλεύσεις -με συμμετοχή και του Τσακαλώτου-, δείχνουν ότι θέλουν να αποστασιοποιηθούν από την «ηγεμονία Τσακαλώτου» και να έχουν πιο αυτόνομο ρόλο και λόγο. Μάλιστα του μετέφεραν τους προβληματισμούς τους και τις ενστάσεις τους για τους πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία και του ζήτησαν επιτακτικά να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της. «Ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη προστατεύει την πρώτη κατοικία», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, για να εισπράξει τον αντίλογο από τους συντρόφους του: «Αυτά τα λέει ο Τζανακόπουλος για τους δημοσιογράφους. Αν λέμε και εμείς τα ίδια, τότε τι νόημα έχει να έχουμε τάση στο κόμμα;»…

Η κουβέντα προχώρησε και άλλο και μάλιστα κάποια στιγμή ειπώθηκε προς τον κ. Τσακαλώτο: «Ναι μεν ως άνθρωπος είσαι συμπαθής στον κόσμο και δεν είσαι αλαζόνας, όμως με τις πολιτικές που εφαρμόζεις και υιοθετούμε η κοινωνία μάς θεωρεί όλους μακρύ χέρι των δανειστών».

Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις στο εσωκομματικό σκηνικό θα συνεχιστούν, ενώ, πλέον, τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο Νίκος Ξυδάκης προσεγγίζουν τους «53», με τον πρώτο ειδικότερα να θέλει να ηγηθεί εσωκομματικά του συνόλου των στελεχών που διατυπώνουν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την ακολουθούμενη πολιτική.

Αρκετοί, πάντως, βουλευτές και στελέχη, αν και όπως όλα δείχνουν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και τις διατάξεις του, το τελευταίο διάστημα εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τη νομοθέτηση του 50%+1 για την κήρυξη απεργίας, καθώς, όπως λένε, κάτι τέτοιο απέχει από το DNA του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει στο ΚΚΕ τη δυνατότητα να πλαγιοκοπεί την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν μια σειρά από βουλευτές, οι οποίοι ωστόσο θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, όπως οι Γ. Θεωνάς, Χρ. Σιμορέλης, Φ. Βάκη, Χρ. Μαντάς κ.ά.

Τα ’ψαλαν στη Φωτίου
Φωτιές όμως άναψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα των οικο­γενειακών επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Μάλιστα πολλοί βουλευτές καταλόγισαν στην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Θ. Φωτίου ιδεοληψία, κατηγορώντας τη ότι «έσφαξε» επιδόματα τρίτεκνων/πολύτεκνων, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το κονδύλι, επειδή δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Γ. Γεννιά, Ν. Ξυδάκης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Δημαράς, Χρ. Μπγιάλας, Σπ. Λάππας, κ.ά., άσκησαν δριμύτατη κριτική στη Φωτίου, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να υπάρχει αυξημένο κονδύλι για τα επιδόματα και να εμφανίζονται μειώσεις σε αυτά.

Η επιμονή των βουλευτών ήταν έντονη και κλήθηκε εσπευσμένα ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης να κάνει έκτακτη σύσκεψη με τους διαφωνούντες για να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μια έστω και πρόχειρη λύση.


Σχολιάστε εδώ